Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Utca hangja

Így készülnek a józsefvárosiak húsvétra

2016. március 24. csütörtök

A Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. A hívők ilyenkor Krisztus feltámadását, az emberiség bűnöktől való megváltását ünneplik. Ugyanakkor ez az időszak a tavasz eljövetelének és a természet megújulásának az ünnepe is. Húsvéthoz számos néphagyomány is kapcsolódik. Olvasóinkat arról kérdeztük, hogy családjukban milyen ünnepi szokások élnek.

Tarnói Béla, 85 éves, nyugalmazott tanár 

Először is imádsággal készülünk. Megtisztítjuk a lelkünket, készülünk a szent napokra: Nagycsütörtökre, Nagypéntekre és Nagyszombatra. Az ünnepnek azért méltóságteljesen megadjuk a módját is: ilyenkor ünnepi asztalt terítünk.

Csonka Nándor, 38 éves, marketing szakember

Ilyenkor összegyűlik a család, csendesen eszünk-iszunk. A családi hagyomány szerint töltött káposztát készítünk, és sonkát is teszünk az asztalra. Mi, felnőttek már nem járunk locsolkodni, de a kislányomhoz még jönnek a fiatalok. 

Bogi, 66 éves, nyugdíjas

A hagyományos sonka mellett egy kis káposztát főzök, és szoktam csinálni chilis babot is. Az ünnepek alatt az unokáim meglátogatnak és meglepnek valamivel. Tavaly szavaltak és hegedültek, és idén is kíváncsian várom, hogy mivel készülnek.  

Anita, 68 éves, nyugalmazott vámtiszt 

Húsvétkor én látom vendégül a családot. Négyéves a dédunokám, és ő jön hozzám locsolni. Ilyenkor sütök-főzök, igyekszem a kedvében járni. A menühöz a legtöbb hozzávalót az új Teleki piacon szerzem be. 

Rolykóné Müller Magdolna Mária, 68 éves, vendéglátós

Három éve özvegy vagyok, de ugyanúgy készülök az ünnepre, mint korábban. Utódok nincsenek, de a környékről a gyerekek mindig jönnek locsolni. Nekik csokitojással készülök, és akiről tudom, hogy rászoruló, annak egy kis aprót is adok.

Gyöngyi, 47 éves, bolti eladó

Nálunk sütéssel, főzéssel, tojásfestéssel zajlik a készülődés. A gyereknek egy kis játékot is szervezünk. A lányom megkeresi a lakásban eldugott piros tojásokat, és ezt mindig nagyon kedveli. Az iskolai osztálytársak és a család férfitagjai jönnek minket meglocsolni.    

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben