Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Gálaműsorral ünnepeltek az egykori és jelenlegi diákok, pedagógusok

120 éves a Németh László Általános Iskola

2016. április 19. kedd

Fennállásának 120. jubileumát ünnepelte április 18-án, a névadó születésnapján a Németh László Általános Iskola. Az ünnepségen felléptek neves művészek, az intézmény egykori és jelenlegi diákjai, pedagógusai. A gála fővédnöke Sántha Péterné alpolgármester volt, a rendezvényen részt vett az író lánya, Németh Magda is.

Egyhetes jubileumi programsorozattal ünnepeltek a tanárok és diákok a 120 éves Németh László Általános Iskolában. A költészet napjához is kapcsolódóan szépíró-, fogalmazó és szavalóversenyt szerveztek, de különféle ügyességi versenyeken, valamint Ki mit tud?-on is megmutathatták tudásukat a tanulók. Az ifjú fotóspalántáknak pályázatot írtak ki, a névadó lánya, Németh Magda pedig rendhagyó irodalomórát tartott. A programsorozat fénypontjaként gálaműsort tartottak a Vasas Művelődési Házban, ahol felléptek az iskola volt és jelenlegi tanulói, pedagógusai.

Többek között színpadra állt az egykori diákok képviseletében a neves jazz zenész, Oláh Árpád, Csányi Dávid színművész, Sárközi Anita EMeRTon-díjas énekesnő és Bangó Marika zenekarával. Fellépett az iskola énekkara a Józsefvárosi Zeneiskola hangszereseivel közösen és a néptánccsoport, a tanári színtársulat pedig óriási sikert aratott mesejátékával.

Sántha Péterné alpolgármester a Józsefváros újságnak elmondta: a Németh László Általános Iskola a kerület nagy múltú oktatási intézménye, ezért is tartotta fontosnak, hogy alpolgármesteri keretéből – 240 ezer forinttal – támogassa az ünnepség lebonyolítását.

Schrancz Sándorné igazgató lapunknak kiemelte, hogy Németh László lánya, Németh Magda minden évben ellátogat hozzájuk április 18-án, édesapja születésnapján, a gyerekekkel együtt megkoszorúzza az író szobrát és felejthetetlen irodalomórákat tart a gyerekeknek. Schrancz Sándorné emellett megköszönte az önkormányzat hozzájárulását a rendezvény lebonyolításához, a tankerület támogatását, az iskola volt diákjainak fellépését, valamint a tantestületnek az ünnepség megszervezését.

120 éve Szilvássy Pál építész tervei alapján készült el Józsefváros szívében a háromemeletes iskolaépület, amely a kerület díszévé vált. Német utcai Polgári Fiú (majd Fiú és Lány) Iskola néven alapították. A két iskola egyesítésétől, 1969-től a Bacsó Béla utcai Általános Iskola nevet kapta. 1991-ben újabb névváltoztatásra került sor, Németh László író nevét vette fel az intézmény. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben