Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Elkezdődött a II. Cigány Filmfesztivál

2010. december 07. kedd

A VIII. kerületi Kesztyűgyár Közösségi Ház, a Napház és az Örökmozgó Filmmúzeum ad otthont december 6. és 11. között a második Cigány Filmfesztiválnak, ahol negyven roma témájú filmet mutatnak be. Az egyedülálló programsorozat mindezen túl értékes zenei programokat, kerekasztal-beszélgetéseket, és kiállításokat kínál az érdeklődők számára. „A filmek vetítése ingyenes, és teljesült az egyik legfontosabb álmunk, hiszen sikerült elhoznunk a rendezvényt a VIII. kerületbe, oda ahol az, a legtöbbeket érint.” – így Sós Mária. A II. Cigány Filmfesztivál főszervezőjétől azt is megtudtuk, az idei programsorozat szervezésekkor mindenkire gondoltak, ezért igen széles a kínálat. A dokumentumfilmek és játékfilmek vetítése mellett, kerekasztal-beszélgetések is lesznek, míg a szombat a gyerekeké, a péntek pedig az értékes cigányzene napja.

„Fontos, hogy levegyük Józsefvárosról a terhet, hogy a hírhedtből híres kerületet csináljunk” – mondta fesztivál megnyitóján Balogh István Szilveszter, józsefvárosi képviselő. Hozzátette: A cigányság problémáját a focihoz lehet hasonlítani, sokan azt hiszik, hogy értenek hozzá és a pálya széléről kiabálnak be. Ezért is tervezi az önkormányzat, hogy felzárkóztató programot hoz létre. Balogh felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy csak az ő segítségükkel lehet sikeres ez a változás.

A fesztivál szervezői célként tűzték ki, hogy a magyar és az európai cigány kultúra bemutatása mellett a közönség – különösen a fiatalok – reális képet kapjanak a hazai cigányság helyzetéről. A filmek egy része éppen ezért olyan problémákat is érint, amelyek jelenünkben egyre inkább az egész magyar társadalom kérdései, míg a többi alkotás az európai cigányság életébe, kultúrájába, hagyományaiba enged betekintést. A programsorozat abban is segíthet, hogy erősítse, a kisebbségi és a többségi társadalmi csoportok közötti párbeszédet. – így Kalla Éva és Sós Mária a Budapesti Cigány Fesztivál szervezői.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben