Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szenes Iván emléke előtt tisztelegnek

Átnevezik a Rezső teret Józsefvárosban

2016. április 27. szerda

A Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy a Rezső tér nyugati részét Szenes Iván térre nevezzék át, míg a keleti része – a rajta álló templomhoz hasonlóan – a Magyarok Nagyasszonya nevet viselje.

A Józsefvárosi Önkormányzat kezdeményezésére a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén döntött a Rezső tér nyugati részének Szenes Iván térre való átnevezéséről. A kerület ezzel szeretne tisztelegni Szenes Iván, „minden idők legtöbbet játszott magyar dalszerzője”, az EMeRTon-díjas magyar író, dalszövegíró, Érdemes művész zeneszerző emléke előtt, aki április 25-én lett volna 92 éves.

Szenes Iván, Józsefváros díszpolgára, "ikonikus lakója volt a térnek", ahol nemcsak ő élt és alkotott egész életében, de már édesapja, Szenes Andor, a ’30-as évek népszerű színpadi és slágerszerzője is ott írta dalait Kálmán Imrével és Lehár Ferenccel. 

A közgyűlés arról is döntött, hogy a tér keleti része, ahol a tisztviselőtelepi plébániatemplom áll, visszakapja egykori elnevezését, és a jövőben – csakúgy, mint a templom – a Magyarok Nagyasszonya nevet viseli majd.

Annak érdekében, hogy a Rezső tér névadója – Habsburg Rudolf trónörökös osztrák főherceg – emléke se merüljön feledésbe, a Józsefvárosi Önkormányzat emléktáblát helyez el tiszteletére a templom falán.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben