Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hosszú távú segítség a bérlőknek

Bérlővédelmi és otthonfelújítási program indul Józsefvárosban

2016. június 01. szerda

Bérlővédelmi és otthonfelújítási programot indít Józsefváros önkormányzata annak érdekében, hogy biztonságos, hosszú távú és méltányos segítséget nyújtson a kerületi bérlőknek, egyidejűleg azzal, hogy a vagyongazdálkodás egyensúlyát megteremti – közölte Kocsis Máté polgármester közleményében. A program lényege, hogy támogatási alapot hoznak létre, melyben az, aki együttműködő az önkormányzattal és betartja a közösségi együttélés szabályait, annak segítséget nyújtanak a korrigált lakbér megfizetésében, hogy esetleges anyagi nehézségei miatt ne veszítse el otthonát.

A Józsefváros Újjáépül program részeként a Józsefvárosi Önkormányzat az elmúlt években felújította a kerület közintézményeit és közterületeit, a tavalyi évtől pedig a társasházak, otthonok megújítását helyezte középpontba. 2015-ben és 2016-ban eddig összesen több mint 1,2 milliárd forintot biztosított pályázat útján ezekre a feladatokra. 

Józsefváros önkormányzata jelenleg mintegy 3850 hasznosított lakással rendelkezik, de ebből csak 1200 olyan lakás van, amelyben rendezett bérlői jogviszonnyal és hátralék felhalmozása nélkül él a bérlő. Józsefvárosnak jelenleg 1,711 milliárd forinttal tartozik a többi, hátralékos bérlő. Így az önkormányzati lakásokra fordítandó költségek egyharmadát sem fedezik a beszedett lakbérek. Az önkormányzat felelősséggel tartozik a közpénzekért, ezért nem megengedhető, hogy a józsefvárosiak egy része fizesse meg más nem fizető kerületiek lakhatási költségeit, a lakbér megfizetése ugyanis nem szociális kérdés, hanem a vagyongazdálkodás egyensúlyának és biztonságának feltétele. A szociális kérdés az, hogy a rászoruló bérlő mindezt miből, milyen támogatással tudja kifizetni. A lakástörvény egyértelmű szabályokat határoz meg, miszerint a lakás használatával kapcsolatos költségeket a bérlőnek kell viselnie, ezért - a törvénynek megfelelően - lakbérkorrekciót kell végrehajtani január elsejétől, hiszen Józsefvárosban az átlag lakbér nem éri el a 300 forintot négyzetméterenként, ami nem fedezi a fenntartás, üzemeltetés költségeit. (Ennél az összegnél a piacon kért bérleti díjak átlagosan mintegy nyolcszor magasabbak a kerületben.)  

Mindezeket a szempontokat és célokat a jelenlegi szabályozással azonban nem lehet maradéktalanul érvényesíteni, ezért a helyzet rendezése érdekében Bérlővédelmi és otthonfelújítási programot indít a Józsefvárosi Önkormányzat – közölte Kocsis Máté.

A program kidolgozásával az önkormányzat biztonságos, hosszú távú és méltányos segítséget kíván nyújtani a józsefvárosi bérlőknek, egyidejűleg azzal, hogy a vagyongazdálkodás egyensúlyát megteremti. A program lényege, hogy támogatási alapot hoznak létre, melyben az, aki együttműködő az önkormányzattal és betartja a közösségi együttélés szabályait, annak segítséget nyújt a korrigált lakbér megfizetésében, hogy esetleges anyagi nehézségei miatt ne veszítse el otthonát. A jelenleg tartozással rendelkező jóhiszemű bérlők számára az önkormányzat segítségként felajánlja azt is, hogy részletfizetési megállapodást köt velük, és amennyiben azt teljesítik, tartozásuk 25 százalékát átvállalja. Amennyiben élnek ezzel a lehetőséggel, összesen 194 millió forintot, tehát átlagosan 106 ezer forintot hagy a hátralékkal rendelkező családoknál. Aki viszont nem működik együtt az önkormányzattal, erőszakos lakásfoglaló, lopja a közműveket, vagy nem tartja be a társadalmi együttélés szabályait, azzal szemben megkezdi a kilakoltatást. 

Az önkormányzat gondol a lakbérüket rendesen megfizetőkre, ezért - a méltányosság elve mentén - a program másik elemeként elindul az otthonfelújítás, melynek részeként azok számára, akik az elmúlt egy évben rendesen fizették a lakbért, a jövő év végéig 500 millió forintot biztosít lakásuk felújítására, pályázat útján. Ez a lehetőség a jövőben is nyitva áll majd azok előtt, akik a megelőző egy évben hátralék nélkül fizetik a lakhatási költségeiket, függetlenül attól, hogy ezt önerejükből vagy a támogatási alap segítségével teszik. 

Azok számára, akik az új rendszerben nem kívánnak részt venni, az önkormányzat 2017. december 31-ig lehetőséget biztosít arra, hogy bérelt lakásukat 50-90 százalékos kedvezménnyel megvásárolják. 

A program végrehajtása érdekében Józsefváros polgármestere felkérte az érintett szervezeteket, hogy őszig dolgozzák ki a Bérlővédelmi és otthonfelújítási program részleteit és jogi szabályozását, hogy a képviselő-testület döntése után, 2017. január 1-jétől az új rendszer működhessen.   

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben