Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megemlékezés

Június 4: A Nemzeti Összetartozás Napja

2016. június 03. péntek

A trianoni diktátum az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések részeként a vesztes feleket területvesztéssel is sújtotta. A Magyarországra erőszakolt paktum következményeképpen hazánk területének több mint kétharmadát elcsatolták, az újonnan meghúzott államhatárokon mintegy 3,3 millió magyar rekedt kívül.

Magyarország határain túl ma is jelentős számú – becslések szerint mintegy ötmillió – magyar nemzetiségű lakos él. A magyar történelem legtragikusabb eseményének 90. évfordulóján, 2010-ben az Országgyűlés elfogadta a Nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről című törvényjavaslatot, amely kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. Azóta június 4-e nemcsak megemlékezés a gyászos eseményről, hanem egyben üzenet is a külhoni nemzettestvéreinknek, hogy ne adják fel identitástudatukat, mert mindannyian a magyar nemzethez tartoznak.  

Megemlékezés a kerületben

A Józsefvárosi Önkormányzat június 4-én, szombaton, 19 órakor tartja a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett megemlékezést a Kossuth Klubban (1088, Budapest, Múzeum utca 7.). Közreműködik a Magyar Örökség-díjas Kodály Zoltán Férfikar. Az este folyamán mécsesek elhelyezésére kerül sor a Magyar Igazság Kútjánál. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben