Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Vonzóbbá teszik az orvosi pályát a kerületben

Háziorvosi életpályamodell indul Józsefvárosban

2016. június 10. péntek

A háziorvosok megbecsülésének jeleként és a józsefvárosiak egészségbiztonságának további növelése érdekében a Józsefvárosi Önkormányzat 2017-től elindítja a háziorvosi életpályamodellt. Az önkormányzat célja, hogy a jelenleg a kerületben praktizáló orvosok hosszú távon is Józsefvárosban maradjanak, a nyugdíjba vonuló orvosok utánpótlását pedig fiatal orvosokkal tudja biztosítani azáltal, hogy az életpályamodellben biztosított támogatásokkal vonzóbbá teszi a kerületi háziorvosi ellátást.

Az önkormányzat eddig is térítésmentesen biztosította a háziorvosi rendelők használatát az orvosoknak, fizette a rendelők működési és üzemeltetési költségeit. A jelenleg Józsefvárosban praktizáló orvosok megtartása érdekében az eddigi támogatásokon felül a karbantartási költségeket is kifizeti majd az önkormányzat, emellett ha az orvos adminisztratív jellegű, vagy nagyobb rendelők esetében betegirányító feladatok ellátására munkatársat alkalmaz, azt az önkormányzat támogatni fogja. Az életpályamodellhez tartozik majd az is, hogy az önkormányzat támogatni fogja a háziorvosok feladatellátását segítő eszközök beszerzését, az egyszerűsített licensz megszerzéséhez szükséges képzési díjat, és folytatja a háziorvosi rendelők felújítása érdekében már megkezdett munkát, hogy az orvosok a lehető legjobb körülmények között dolgozhassanak, a betegek pedig magas színvonalú környezetben gyógyulhassanak. 

A fiatal orvosok bevonzása érdekében az önkormányzat együttműködést alakítana ki a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékével, hogy a még tanuló orvosok már gyakorlati idejüket is Józsefvárosban töltsék, és ez idő alatt kialakulhasson bennük az elköteleződés a város iránt. Vidéki orvosok számára igény esetén szolgálati lakást is biztosítanak majd. Emellett a háziorvosi feladatot vállaló rezidenseket ösztöndíjjal fogja segíteni az önkormányzat, illetve szakorvosjelöltekkel történő együttműködés kialakítására törekszik, hogy a jelöltek józsefvárosi háziorvosi rendelőkben töltsék le a szakvizsgájukhoz szükséges gyakorlati időt, és később esetlegesen a megürülő praxist átvegyék. 

Az életpályamodell részleteit a képviselő-testület múlt heti döntése alapján a következő hónapokban fogják kidolgozni.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben