Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Ma is kihívásnak veszem a szakmám”

Aranykoszorút kapott Nagy Sándor kárpitosmester

2016. június 16. csütörtök

1985-ben nyitotta meg műhelyét Nagy Sándor kárpitosmester a Práter utcában. A hetvenhetedik évében járó, korát meghazudtoló munkabírású szakember a mai napig minden áldott nap bejár „birodalmába”, ám fokozatosan átadja az ipart és az irányítást fiának, aki szintén szakmabeli. Eljött az ideje az őrségváltásnak és a pihenésnek.

Nagy úr a Tisza mentén látta meg a napvilágot, de már tizenéves korától a Mátyás téren lakott édesanyjával egészen a hatvanas évekig. Rengeteg emlék köti a városrészhez: „szakmai érdekességként” elmondja, hogy jómaga is Józsefvárosban mondta ki a boldogító igent, ám emellett még a kerületi házasságkötő teremnek azt a négy foteljét is ő újította fel, amikben az ifjú párok és tanúik ülnek a nagy napon.

1957-től gyakorolja a szakmát, mesterlevelét pedig 1973-ban szerezte meg Józsefvárosban – ekkoriban erre volt szükség az ipar kiváltásához. Márpedig ő mindig is önálló iparos szeretett volna lenni. Maszek, ahogyan azt akkoriban hívták.

Pedig jó munkahelye volt, 15 évig a Budapesti Műszaki Egyetem kárpitos műhelyének művezetőjeként dolgozott. „Elment az eszed?  Egy nyugdíjas állást hagysz itt!  – mondta a főnököm, mikor 1985-ben kiléptem, hogy saját műhelyt nyissak itt, a Práter utcában. A döntésem azóta sem bántam meg” – meséli.

Jelenleg fia és egy varrónő mellett két kárpitossal dolgozik. „Még egy munkatársra lenne szükségünk, ám nem olyan könnyű manapság jó szakembert találni” – mondja. Másfél évtizeden át fogadott gyakorlatra kárpitostanulókat műhelyében, de mára ez a kapcsolat megszakadt az ipari iskolával. „Nem voltak motiváltak a fiatalok, akik a kezem alá kerültek. Sajnos egyre kevesebben tudják igényesen művelni a szakmát, például a rugókötözést vagy az alappárnázást, amit soppolásnak nevezett a régi szaknyelv. Márpedig nálunk csak megfelelő tudással dolgozhat valaki” – árulja el műhelyének alapszabályát Nagy Sándor.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben