Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Plakettkiállítás a Józsefvárosi Galériában

Az éremművészet elmúlt 110 éve

2016. június 20. hétfő

Kiállítás nyílt az elmúlt 110 év éremművészetének kiemelkedő munkáiból június 17-én. A Magyar Éremkedvelők Egylete fennállásának 11. évfordulója alkalmából létrejött tárlat július 8-ig látogatható a Józsefvárosi Galériában.

Teljesen megtelt a Józsefvárosi Galéria kiállítóterme pénteken a plakettkiállítás megnyitója alkalmából. Dr. Török Pál, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy a kiállítással kettős évfordulóra emlékeznek: 111 évvel ezelőtt jött létre a Magyar Éremkedvelők Egyesülete és 11 évvel ezelőtt alakították meg annak utódját, a Magyar Éremkedvelők Egyletét.

Az előd egyesület és immár az egylet egyik kiemelt célja az, hogy tagjai számára ismert éremművészekkel minden évben legalább egy tagilletmény érmét – olyan alkotást, amelyből a tagok sorszámozott példányt kapnak a tagdíj ellenében – készíttet. Az egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a tagilletmény érmék a XX. század magyar plakettművészetének csúcsát jelentik, a numizmatikai árverések ritka és keresett darabjai. Az alkotások fontos kortörténeti dokumentumok is, jól követhető rajtuk, hogyan változott a korabeli közhangulat: 1915-ben például vidáman integető honvédek, a következő években pedig kötözésre váró katonák szerepeltek a plaketteken – mutatott rá Dr. Török Pál.

1944-ben az egyesületnek be kellett szüntetnie tevékenységét, és több mint hatvan évet kellett várni a folytatásra. Tóth János kezdeményezésére 2005-ben alakult újra az egylet, melynek fő céljai: elmélyíteni a kapcsolatot a művészek és az érmekedvelők között, valamint megismertetni az éremművészetet minél szélesebb körben. A július 8-áig látogatható kiállításon a művészet kiemelkedő alkotásaiból készült válogatás tekinthető meg. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben