Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az egészségügy ünnepe a Semmelweis Egyetemen

Koszorúzással tisztelegtek Semmelweis Ignác előtt

2016. június 30. csütörtök

Semmelweis Ignác születésnapja – július elseje – A magyar egészségügy napja és egyben legnagyobb ünnepe. A Semmelweis Egyetemen is megemlékeztek a névadóról, Józsefváros önkormányzatának nevében Sántha Péterné alpolgármester koszorúzta meg az anyák megmentőjének szobrát.

Az egyetemi ünnepi programsorozat részeként a Semmelweis Egyetem Belső Klinikai Tömbjének udvarán tartottak koszorúzási ünnepséget. Dr. Kovács József, a Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese beszédében felidézte Semmelweis életútját, munkásságát és tragikus halálát.

Áttekintette Semmelweis felismerését és a kézfertőtlenítés érdekében vívott küzdelmeit, emlékeztetve arra is, milyen máig érvényes tanulságok vonhatók le Semmelweis élete, életműve kapcsán. Dr. Kovács József kiemelte: az ilyen ünnepi megemlékezések arra is figyelmezetnek, hogy az elveikért kiálló, de sokszor kényelmetlen és nehéz emberek nélkül nem menne előre a világ. Mint fogalmazott, Semmelweis munkássága, morális bátorsága, a betegek érdekei és az igazság melletti harcos kiállás méltán kelt tiszteletet ma is.

Az egyetem vezetése és dolgozói mellett Józsefváros önkormányzatának nevében Sántha Péterné alpolgármester koszorúzással és főhajtással rótta le tiszteletét Semmelweis Ignác szobránál. Sántha Péterné kérdésünkre válaszolva elmondta: Józsefváros önkormányzata kiemelt feladatának tartja a kerületi egészségügyi ellátás fejlesztését valamint a frissen végzett orvosok elhelyezkedésének segítését. A háziorvosi életpályamodell bevezetése is azt a célt szolgálja, hogy különböző támogatásokkal minél kedvezőbb feltételeket tudjanak biztosítani a fiatal orvosoknak.  Az alpolgármester hozzátette, Józsefváros Egyetemváros jellegét erősíti a Semmelweis Egyetem jelenléte a kerületben.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben