Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Különleges alkotás a Füvészkertben

Felavatták Nemecsek Ernő homokszobrát

2016. szeptember 27. kedd

Négy napon át tartó folyamatos munka eredményeként a Füvészkertben elkészült A Pál utcai fiúk című regényből ismert Nemecsek Ernő homokszobra. M. Tóth Zsolt alkotását először a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulói csodálhatták meg szeptember 26-án. Józsefváros Önkormányzatát Sántha Péterné alpolgármester képviselte az avató ünnepségen.

A budapesti ELTE Füvészkert látogatói sok éven át hiába keresték azt az emlékművet, ami méltó módon tisztelegne Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című könyve előtt. Ez azonban megváltozott: M. Tóth Zsolt, a világszerte ismert jég- és homokszobrász művész négy napon át faragta Nemecsek Ernő homokszobrát, az alkotás folyamatát bárki megtekinthette. Az ünnepélyes szoboravatásra szeptember 26-án került sor. 

M. Tóth Zsolt lapunknak elmondta: csak a szobor fejének elkészítése 9 órát vett igénybe. A felhasznált bányahomokból összesen 7 tonnára volt szükség a teljes alkotáshoz. A vízálló lakkfelületnek köszönhetően pedig jó darabig a Füvészkert dísze marad a Nemecsek-szobor.

A mester egy rögtönzött bemutatót is tartott a gyerekeknek: a kisiskolások megtekinthették, hogyan és milyen technikával lehet megmunkálni a homokot, milyen eszközök szükségesek hozzá.

Dr. Orlóci László, a Füvészkert igazgatója köszönetét fejezte ki az alkotónak. Mint mondta: a rendkívül élethű szobornak köszönhetően Molnár Ferenc története megelevenedett a botanikus kertben. Hozzátette: a Füvészkertnek az is funkciója, hogy hasonló bemutatókon keresztül közelebb vigye a gyerekeket a kreatív munkához és az alkotáshoz.

A homokszobor sikerének köszönhetően a Füvészkert vezetése gyűjtést szervez, hogy egy időtálló –fából vagy kőből készült – szobor vehesse át a frissen elkészült alkotás helyét.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben