Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Non recuso laborem – Nem vonakodom a munkától

Szentmise Erdély egykori püspökének boldoggá avatásáért

2016. szeptember 27. kedd

Immár harmadik alkalommal gyűltek össze az erdélyi és anyaországi hívek a Rezső téri Magyarok Nagyasszonya templomban, hogy szentmisén vegyenek részt, amelyet az idén 120 éve született hitvalló erdélyi püspök, Márton Áron boldoggá avatásáért celebráltak. A filmvetítéssel és kötetlen beszélgetéssel még bensőségesebbé tett esemény Vargha Miklós Péter esperes, a templom plébánosa és a Gyulafehérvári Érsekség közös szervezésében jött létre, a szentmisét a Duna televízió élő adásban közvetítette.

Az idei esztendőt a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Márton Áron emlékévvé nyilvánította. Ezen emlékév keretén belül tartottak szentmisét a hányatott sorsában is mindig példát mutató erdélyi püspök hitvalló boldoggá avatásáért szeptember 25-én a józsefvárosi Tisztviselőtelep római katolikus templomában. A Magyarok Nagyasszonya templom – amelyben tavaly szeptember óta tekinthető meg a püspök életét bemutató „A Népek Igaza” című kiállítás is – már harmadik éve ad helyet a szeptember utolsó vasárnapján celebrált szentmisének. 

A 11 órától kezdődő szentmisét Tamás József, a Gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke mutatta be – akit magát is a legendás püspök szentelt pappá –, vele koncelebrált Vargha Miklós Péter esperes, a templom plébánosa. Vargha atya rámutatott, a Rezső téri templom sok erdélyi kötődéssel bír, hiszen 1931. október 8-án történt felszentelésekor a trianoni döntés még friss, fájó seb volt. Így 85 éve a templom dísze többek között a szószéknél található zászló, amelynek hátterét a történelmi Magyarország adja, vagy Feszty Masa, az ország szétszaggatását szimbolizáló képe is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben