Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Zsidó újév

Vasárnap kezdődnek a zsidó őszi nagyünnepek

2016. szeptember 28. szerda

Vasárnap, október 2-án este köszönt be a zsidó újév, a Ros Hásáná. Ezzel kezdetét veszi a zsidó időszámítás 5777. éve. Józsefvárosban a Teleki téri és a Nagyfuvaros utcai zsinagógába várja a közösség tagjait az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség.

A kétnapos ünnep nem csupán az örömről, hanem a bűnbánatról és a következő évre való felkészülésről is szól. Ros Hásáná a nyitánya az őszi ünnepsorozatnak, melyeket összefoglalóan szokás nagyünnepeknek nevezni. Az ima központi része a zsinagógákban a sófárfújás: a kosszarvból készült kürt hagyományos dallama megtérésre szólítja a híveket. Az ünnepi étkezésekkor mézbe mártott almát és kalácsot esznek, mellyel az édes és kerek évet szimbolizálják. Mivel a zsidó vallás szerint ilyenkor dől el minden ember következő évi sorsa, az „Íratassál be egy jó évre!” jókívánsággal szokás egymást köszönteni. 

Az ünnep második napján kerül sor a táslich szertartásra, melynek során jelképesen megszabadulnak bűneiktől. Ezt a szertartást olyan élővíz, folyó, tó vagy tenger partján szokás elvégezni, melyben élnek halak. Az újévet követi Jom Kipur, az Engesztelőnap, amelyen a hagyomány szerint megpecsételődik a következő évre hozott ítélet. Ezen a napon a zsidók bűnbánatot tartanak, 25 órás böjttel, melynek során sem ételt, sem italt nem vesznek magukhoz. Az ünnepek az egy hétig tartó Szukottal, a Sátoros ünneppel folytatódnak, amivel a pusztában vándorló őseikre emlékeznek. Ennek utolsó napja Szimchat Torá, a Tóra örömünnepe, ami az őszi ünnepek záróakkordja. 

További információért és az imaidőkért keresse fel a www.zsido.com honlapot.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség szeretettel várja zsinagógáiba a közösség tagjait!

III. kerület: Óbudai Zsinagóga, Lajos utca 123. 

V. kerület: Keren Or zsinagóga, Károly krt. 20. 

VII. kerület: Budapesti Talmud Egylet zsinagógája, Vasvári Pál utca 5.

VIII. kerület: Teleki tér 22., Nagyfuvaros utca 4.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben