Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„A közönség megnevettetése az igazi kihívás, nem a megríkatásuk”

Beszélgetés Nyírő Beával, a Turay Ida Színház művészével

2016. október 06. csütörtök

Nyírő Bea nemcsak színészként, hanem rendezőként is erősíti a Turay Ida Színház társulatát. Többek közt erről a munkáról is beszélgettünk vele, de szóba került a szinkronizálás is: hiszen a kiváló színésznő a Jóbarátok című népszerű amerikai sorozatban 10 éven át volt Lisa Kudrow, vagyis Phoebe Buffay magyar hangja.

Úgy tudom, kislányként balerinának készült. 

Édesanyám balerinaként kezdte, aztán más pályára lépett. Csodálatosan táncolt, gyönyörű alakja volt. Én duci kislány voltam, és rendkívül darabos is volt a mozgásom, így hamar letettem erről az álmomról. Viszont amikor már a Szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatára jelentkeztem, akkor már titkon az volt a szándékom, hogy színésznő leszek.

Hogyan lesz valakiből szinkronszínész?

A Színművészeti Főiskolán kezdtem szinkronizálni: második osztályban elkezdtünk úgymond „tömegezni”, ami azt jelenti, hogy a háttérben többen beszélgetünk. Miután felfigyeltek a hangomra, lassan jöttek a szerepek is.

Van olyan karaktertípus, amit a legszívesebben alakít?

Intrikus szerepekben vagyok a legjobb. Ez furcsa lehet, hisz az életben nagyon mosolygós, közvetlen személyiség vagyok, mégis abban a szerepben tudok leginkább kiteljesedni. Sok ilyen szerepem volt, például az Ikrek előnyben című darabban, de alakítottam már Gertrudist is a Bánk bánból. A szinkronnál viszont más a helyzet a hangom miatt: legtöbbször a szőke, butuska hölgyeket kapom.

Rendezni is szokott. Hogyan kapcsolódik össze a színészet és a rendezői munka?

Szerintem egy rendezőnek rugalmasnak kell lennie, így hatékonyabb a közös munka. Persze erélyes vagyok, de mivel a színpadról jövök, elfogadó is. Amikor azt látom, hogy a színész nem ért egyet, vagy máshogy gondol valamit, akkor azt mondom: „jó, mutasd”. Eljátszik többféle variációt, és utána mindig a megfelelő alakítást fogjuk kiválasztani.

Hogyan alakul az Ön számára a következő évad?

Október 8-án mutatjuk be a Vértestvérek című musicalt, legközelebb ebben láthatnak a nézők. 2017 elején rendezem a Csingiling című mesedarabot. Késő tavasszal pedig Mikó István rendezésében, a Hazudni tudni kell című darabban egy korombéli színésznőt játszom, aki megpróbálja elhitetni  magáról, hogy  18 éves. Ez igazi kihívás lesz.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben