Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közönségtalálkozó Józsefváros díszpolgárával

Bereményi Géza estje a Nem Adom Fel Caféban

2016. október 07. péntek

A kulturális életben ismert és elismert művészek, írók és zenészek lesznek a vendégei annak a programsorozatnak, amelyet a Nem Adom Fel Café & Bar indított október 5-én. Az első közönségtalálkozón Bereményi Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, dalszövegíró, forgatókönyvíró, Balázs Béla-díjas filmrendező, Józsefváros díszpolgára mesélt kerületi kötődéseiről, a Cseh Tamással való közös munkájáról és fiatalkori élményeiről.

Szép számmal érkeztek érdeklődők a Nem Adom Fel Café & Bar szervezésében létrejött Bereményi-estre, ahol az idén 70 éves művész gyermekkori emlékeit idézte fel, vetített fényképek keletkezésének történetét mesélte el, felolvasott egy saját novellát, valamint munkájáról is vallott a közönségnek. Bereményi Géza elmondta, hogy a Teleki téren játszódó Eldorádó című film cselekményének jelentős részét a saját gyermekkori élményeiből merítette.

A művész felolvasta arról a korról szóló, Jézus újságot olvas című novelláját is, amely a filmben szereplő mozzanatot dolgozza fel – amely szerint 4 évesen diftériában szenvedett és menthetetlennek nyilvánították – egy másik megvilágításban. 

Az esten vetített képekkel is készültek a szervezők, amelyek keletkezésének történetéről is mesélt Bereményi Géza. Felvillantak a Cseh Tamással készült közös képei is, amelyek kapcsán elmondta, hogy a 70-es években a közkedvelt énekessel 1,5 évig albérlőtársak voltak, és ezalatt számos közös dalt hoztak létre.

Bereményi ugyanakkor másoknak is írt dalokat. Többek között Für Anikónak is, aki meglepetésvendég volt ezen az esten. A színművésznő, énekesnő elő is adta a Bereményi Géza és Cseh Tamás által jegyzett, az 56-os eseményeket idéző, Budapest című dalt a közönség nagy megelégedésére. 

Az idén hatvanéves évfordulójához érkezett forradalom és szabadságharc kapcsán Bereményi Géza egy saját emlékét is megosztotta az érdeklődőkkel, miszerint akkor 10 évesen maga dönthetett arról, hogy az emigrációt választja vagy marad, ám ő akkor az utóbbi mellett döntött. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben