Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Pesti Srácok Emlékpark

Gyertyagyújtással és díszsortűzzel emlékeztek ’56 hőseire

2016. október 24. hétfő

Izgalmas programokkal várták a szervezők az érdeklődőket az elmúlt napokban a Horváth Mihály téren felállított Pesti Srácok Emlékparkban. A legtöbben október 23-án látogattak ki a térre, hogy megemlékezzenek a forradalom hőseiről, áldozatairól. Ezen a hétvégén is rendeztek airsoft-lövészetet, fegyverbemutatót és koncertet, valamint a résztvevők szakértői elemzéseket hallgathattak ’56-ról.

Szombaton a jó időnek is köszönhetően nagyon sok fiatal látogatott ki a Pesti Srácok Emlékparkba. A délelőtt folyamán lehetőség nyílt az ’56-os forradalomban is használt fegyverek megismerésére, kézbevételére. Délután a nagy érdeklődésre való tekintettel ismét airsoft-lövészetet rendeztek, többek között a legendás Kalasnyikov gépkarabéllyal is lőhettek vállalkozó kedvűek a rendezvénysátor mellett felépített lőtérsátorban. 

Október 23-án a Magyar Tartalékosok Szövetségének Hagyományőrző Tagozata tartott bemutatót, amely során az 1956-os forradalom hősei, a pesti srácok alakjai elevenedtek meg a helyszínen. Korhű ruhákban és fegyverekkel életképeket adtak elő: készülődés a harcra, járőrözés, vagy őrség az ágyúnál.  

Este fél hétkor az Emlékpark barikádjainál közös gyertyagyújtással tisztelegtek a térre kilátogatók a forradalom és szabadságharc mártírjai előtt. Gyerekek és idősek egyaránt jelen voltak, talán ezekben a percekben volt a legmegrendítőbb és átérezhető az, amit a hatvan évvel ezelőtt a szabadságukért harcolók képviseltek.

A gyertyagyújtás alatti hosszú csendet a díszsortűz törte meg, amellyel a Magyar Tartalékosok Szövetségének Hagyományőrző Tagozata kívánt tisztelegni a forradalomban elhunytak előtt.

A hetet és egyben a vasárnap estét Ferenczi György és a Rackajam, valamint Both Miklós koncertje zárta, a zenészeket teltház fogadta. A Rackajam együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra, a rock’n’roll és forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Jimi Hendrix zenéjével.

A Pesti Srácok Emlékpark a korábban tervezettnél két héttel tovább, november 4-ig tart nyitva. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben