Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Évmilliók története kézközelben

Újra Földtudományos forgatag a Természettudományiban

2016. november 11. péntek

A Magyarhoni Földtani Társulat a Földtudományi Civil Közösség társegyesületeivel közösen idén is megrendezi a Földtudományos forgatag című interaktív geokiállítást és vásárt. A november 12-től 13-ig tartó rendezvény házigazdája immár harmadik alkalommal a Magyar Természettudományi Múzeum. A kiállításhoz hagyományosan geojátszóház, ismeretterjesztő előadások és filmvetítések is kapcsolódnak. A Forgatagon második alkalommal mutatják be az Év ásványát, a gránátot, az Év ősmaradványát, a nummuliteszt és első alkalommal az Év nyersanyagát, a zeolitot.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón a Magyarhoni Földtani Társulat elnöke ismertette: a programsorozatot 2008-ban indították, ami akkor nagy sikerrel zárult, így azóta – egy alkalom kivételével – minden évben megrendezik a Földtani Forgatagot.

Baksa Csaba hozzátette: idén 30 előadó, számos izgalmas és érdekes ismeretterjesztő film és mozgó planetáriumi előadások várják a múzeumba látogatókat.

A forgatagos hétvégén földtudományi kutatással foglalkozó hazai, állami és akadémiai kutatóintézetek, felsőoktatási intézmények és vállalatok mutatják be a földtudományok jelentőségét mindennapjainkban. Megismerhetjük ásványkincseinket, az energiahordozók szerepét a változó világban, a klímaváltozás nyomait a kőzetekben és a földtani veszélyforrásokat.

Az érdeklődők a Föld mélyét vizsgáló geofizikusok különleges eszközeit is megtekinthetik, láthatnak vulkánkitörést, és azt is bemutatják, hogyan működnek az olajfúrótornyok. Nemzeti parkjaink és geoparkjaink szakemberei segítségével a résztvevők bebarangolhatják hazánk legszebb felkereshető földtani látványosságait, valamint geotúra ajánlatokkal is készülnek az érdeklődőknek.

A kisebbeket geojátszóházak, „aranymosás”, a fiatalokat és felnőtteket ismeretterjesztő filmek, előadások, mozgó planetárium továbbá földtudomány témájú ismeretterjesztő könyvek, ásványok, ősmaradványok vására várja. 

A részletes programot a www.foldtan.hu honlapon lehet megtekinteni.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben