Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

1956-2016

Díjazták az ’56-os rajzpályázat résztvevőit

2016. november 22. kedd

Csaknem 150 pályamű érkezett a kerületi iskolásoktól a Józsefvárosi Önkormányzat által, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából meghirdetett rajzpályázatra. A november 22-ei díjátadón Sántha Péterné alpolgármester elmondta: az alkotások már-már plakátszerűen, szuggesztíven jelenítik meg a 60 évvel ezelőtt történteket.

Józsefváros önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára színvonalas emlékprogramokat szervezett a méltó megemlékezés érdekében. Mindezek mellett a kerületi diákok számára rajzpályázatot is kiírtak, amelyre csaknem 150, ecsettel és ceruzával készített alkotást küldtek be. 

Az ünnepélyes díjkiosztón Sántha Péterné alpolgármester kiemelte: nagy öröm, hogy ilyen sok pályamű érkezett, ami azt jelenti, hogy bár a diákok jóval az 1956-os események után születtek, mégis van ismeretük arról, hogy mi történt akkor. Hozzátette: azért választotta az ünnepség helyszínéül a Józsefvárosi Galériát, mert a lengyel és magyar alkotók műveiből itt nyílt plakátkiállítás ugyanazt a témakört öleli fel: az 1956-os időszak történéseit, illetve az azzal kapcsolatos érzelmeket jeleníti meg.

„A plakát kevés vonallal, nagyon határozottan ábrázol valamit. A ti rajzaitok helyenként egészen plakátszerűek, szuggesztívek, a szemlélők számára egyértelműen sugallják, hogy mi történt. Például az 1956-os feliratok, a tank, a lyukas zászló, vagy, ahogy a rút, vörös csillagos sas lecsap a békegalambra” – emelte ki Sántha Péterné. Majd azt is elmesélte a diákoknak, hogy a magyarországi forradalmat 1956 júniusában megelőzte a poznani felkelés, Lengyelországban is fellázadtak az akkori rendszer, a szovjet befolyás ellen, majd októberben a magyar fiatalság is kirobbantotta a forradalmat.

Az alpolgármester végezetül azt kérte a tanulóktól, hogy a jövőben is érdeklődjenek történelmünk iránt, ismerjék meg annak az eseménynek a hátterét, amit megrajzolnak, megfestenek.

A rajzpályázaton induló valamennyi tanuló édességet és emléklapot kapott, a kilenc kiemelt pályamű alkotója – Feng Tian Mei, Izrael Melinda, Jeli Bernadett, Lakatos Vivien, Máj Zsófia Laura, Samu Dániel, Szabó Fanni, Zélity Nikolett, Zsámboki Aliz – pedig 1956-os témájú könyvvel és ajándékcsomaggal gazdagodott. A táblára kinagyított alkotások a jövő héttől a Horváth Mihály téri játszótér kerítésén tekinthetők meg.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben