Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kitüntették az év legsikeresebb szerzőit

Díjátadó, zene és felolvasás a Versadventen

2016. december 09. péntek

Átadták Az év legsikeresebb szerzője 2016 díjakat a Józsefvárosi Galériában, a Versadvent című évzáró rendezvény keretében. Az elismerést három kiadó – Magyar Napló, Széphalom Könyvműhely és Orpheusz – legnagyobb példányszámban eladott szerzői vehették át.

A három szépirodalmi kiadó Oláh János, a Magyar Napló júliusban elhunyt egykori vezetőjének kezdeményezésére tavaly díjat alapított, amellyel a legmagasabb eladott példányszámmal büszkélkedő, valamint a műveik megismertetésében bemutatókkal, felolvasókörutakkal aktív szerepet vállaló szerzőiket ismerik el. Az ünnepségnek idén is Józsefvárosi Galériába adott otthont, ahol a Magyar Napló Kiadó könyvesboltja is működik.

Reisinger Attila (balra) veszi át Az év legsikeresebb szerzője díjat

A Magyar Napló Kiadó díjazottja idén x lett A Lajta menti forradalom című, két kisregényt tartalmazó kötetével, amely az 1956-os mosonmagyaróvári sortűzről szól. Az Orpheusz Kiadónál rendhagyó módon holtverseny alakult ki, két alkotót ismertek el: Farkas Wellmann Endre költőt és Szakolczay Lajos irodalomtörténészt, irodalom- és művészetkritikust, szerkesztőt. A Széphalom Könyvműhely díjazottja Kende Katalin lett, a Várkonyi Nándor élete képekben című művével. 

Az esten Zsiga Kristóf, a Magyar Napló Kiadó, valamint Mezey Katalin, a Széphalom Könyvműhely vezetője, illetve Szentmártoni János – a Magyar Írószövetség elnöke – az Orpheusz Kiadó képviseletében ismertette a kiadók elmúlt egy évét. Jánosi Zoltán főszerkesztő, Réger Ádám felelős szerkesztő és Mórocz Gábor, filozófus, történész, szerkesztő bemutatták az Irodalmi Magazin című folyóirat legújabb, Móricz Zsigmondról szóló számát. Elhangzott a költészetéről kevésbé ismert szerző Misanthrop című, ritkán hallott verse is.

Az ünnepségen Csőre Gábor Jászai Mari-díjas színművész olvasott fel Oláh János, a Versadvent kezdeményezője, valamint a díjazott szerzők írásaiból, és a Hungarian FolkEmbassy adott népzenei műsort.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben