Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Vallásközi párbeszéd

Dialógusközpontot hoznak létre Józsefvárosban

2016. december 11. vasárnap

Együttműködési megállapodást kötött közfeladat ellátásáról a kormány a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátussal. A megállapodást Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Arszeniosz Kardamakisz ausztriai metropolita, magyarországi és közép-európai exarcha írta alá. A megállapodás értelmében a patriarchátus dialógusközpontot hoz létre Budapesten, mely Józsefvárosban kerül kialakításra.

Balog Zoltán kiemelte: Magyarország és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus több mint ezeréves történelmének meghatározó eseménye a megállapodás. A központ célja a vallások közötti párbeszéd elősegítése, amelyre ma igen nagy szükség van Európában. Az épületben lesz köznevelési intézmény, könyvtár, továbbá szociális és karitatív tevékenységet is végez majd benne az egyház. Emellett liturgikus szolgálatra is alkalmassá teszik az épületet, hogy segítsék a Magyarországon élő ortodox vallású görögök vallásgyakorlását - tette hozzá a tárcavezető. A miniszter továbbá ígéretet tett arra, hogy a kormány támogatja a centrum kiépítését és működtetését. 

Arszeniosz Kardamakisz arról beszélt, hogy több mint öt év munka, közös gondolkodás előzte meg a most aláírt megállapodást. Az exarcha megköszönte a kormánynak, Balog Zoltánnak és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárnak, hogy lehetőséget kapnak arra: több mint 1000 év után újra gyökeret ereszthetnek Magyarországon. "Közös a célunk: segíteni akarunk, szolgálni az itt élő embereket és ápolni keresztény gyökereinket", és elősegíteni a párbeszédet" - tette hozzá Arszeniosz Kardamakisz.

A központ egy korábbi kormányhatározat értelmében, Józsefvárosban, a Múzeum utca 11. számú épületben kap majd helyet.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben