Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„A papi hivatás az égben születik meg”

Kávéházi beszélgetés Erdő Péter bíborossal

2016. december 23. péntek

Erdő Péter volt Michels Antal atya vendége december 21-én, a Nem Adom Fel Cafe-ban megtartott „Kávéházi esték Tóni atyával” elnevezésű programsorozat legutóbbi rendezvényén. A Horváth Mihály téri Szent József templom plébánosa diákéveiről, életéről és emlékeiről kérdezte a kerületünkben született és nevelkedett bíborost.

Régi ismerősként érkezett Tóni atya meghívására Józsefvárosba, a Magdolna és a Szűz utca sarkán álló kávézóba dr. Erdő Péter bíboros, hiszen - mint ahogyan a nagy számban megjelent hallgatóság már a beszélgetés elején megtudhatta – a főpap ezer szállal kötődik kerületünkhöz. Itt látta meg a napvilágot, a Práter utcai általános iskolában kezdte tanulmányait, majd - a családnak a József körútról Ferencvárosba költözése után - mint a Mikszáth téri Piarista Gimnázium diákja újra kerületünkhöz kötötte életét.

Az oldott hangulatú beszélgetésen a bíboros mesélt városrészünkhöz fűződő emlékeiről, elmondta, hogy itt kezdett templomba járni, itt volt ministráns, felidézte azokat az időket, mikor gyermekkorában nem fértek be a templomba az emberek a vasárnapi mise ideje alatt, valamint beszélt a népes úrnapi körmenetekről és szülei markáns vallásosságáról is.

Mint elmondta, jogász édesapja és pedagógus édesanyja sem gyakorolhatta megvallott hite miatt a hivatását, és hogy szülei milyen nagy szerepet játszottak számára a hit átadásában. „Az a kísértésünk nekünk nem volt soha, hogy elhiggyük az iskolában hallott ideológiai nevelést”- utalt a családja nyújtotta biztos szellemi és erkölcsi alapokra, és hozzátette, az iskolai hitoktatás megszűnése után édesapja tartott neki és testvéreinek katekézist.

A meghitt családi karácsonyok hangulatának megidézése kapcsán zordabb emlékek is szóba kerültek: 1956 karácsonyát egy munkásszálláson töltötték, mert lakásukat kilőtte egy szovjet tank, az egész körúti ház kiégett. „Az a ruhánk maradt meg, ami rajtunk volt, egy gyerekkocsiban elfért az összes holmink” - emlékezett. 

„Oda kell figyelni egymásra” - fogalmazta meg a bíboros Tóni atya kérdésére a választ, miszerint mit üzen a mai világunk szétszórt, ingerekben elmerülő, rohanó emberének. „A fontos dolgokról nem gondolkodunk, elfáradunk, mielőtt feltennénk az élet lényeges kérdéseit” – vélekedett, felhívva a figyelmet az Istennel való kapcsolatunk fontosságára.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben