Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Mérséklődő árak, növekvő bérek

2017 - Az adócsökkentések és az otthonteremtés éve

2017. január 12. csütörtök

Sok pozitív változást hozott 2017. Adócsökkentések és béremelések teszik könnyebbé a mindennapokat. Csökkent a legfontosabb élelmiszerek áfája, tovább nőtt a kétgyermekesek családi adókedvezménye, nőtt a nyugdíj, folytatódnak a közszféra béremelései, 15%-kal emelkedett a minimálbér, 25%-kal emelkedett a szakmunkás minimálbér és jelentősen csökkentek a vállalkozások adóterhei. A legfontosabb változásokat foglaltuk össze Olvasóinknak.

Tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, összege idén eléri a havi 30 ezer forintot. 2016 és 2019 között a kétgyermekesek adókedvezménye négy lépcsőben megduplázódik, havi 20 ezer forintról 40 ezer forintra emelkedik. A gyermekes családokat emellett a rendszerváltás óta ingyenes gyermekétkeztetési és ingyenesen tankönyvellátási programmal is segítik. Új bölcsődei ellátási formák alakulnak, az egyedülálló szülők gyermekei elsőbbséget kapnak a bölcsődei felvételnél, több gyermek tud térítésmentes ellátást kapni.

Idén is olcsóbb lesz az otthonteremtés. A kormány 211 milliárd forintot fordít a családok otthonteremtésének támogatására. Ennek köszönhetően már több mint 30 ezer család tudott új, nagyobb saját otthonhoz jutni.  Marad a 27 százalékról 5 százalékra csökkentett lakásépítési áfa és az áfavisszatérítés lehetősége, további ezrek vehetik fel a CSOK-ot, a három gyermeket vállalók emellett 10 millió forintos kedvezményes állami hitelt is felvehetnek, mindezzel milliókkal olcsóbb számukra az otthonteremtés.

Januártól csökkentik a legfontosabb élelmiszerek áfáját. 2016-tól 27%-ról 5 %-ra csökkent a sertéshús áfája. Januártól a friss tej, a tojás, a baromfihús áfája is 27%-ról 5%-ra csökken. Ezzel évente több tízezer forinttal több marad a családok zsebében.

Tovább nőtt a nyugdíj. Az 1,6 százalékos emeléssel egy átlagnyugdíj havi újabb 2 ezer, azaz évi közel 24 ezer forinttal emelkedik, ez már a januárban utalt nyugdíjakra is érvényes. A friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának csökkentésével az idősek is további több tízezer forintot spórolhatnak meg. A kormány folytatja a Nők 40 programot, amely lehetőséget ad arra, hogy negyven év munka után a nők nyugdíjba mehessenek, eddig 181 ezren éltek ezzel a lehetősséggel.

Idén marad Európa egyik legalacsonyabb 15%-os személyi jövedelemadója.  A kormány célja az, hogy a magyarok fizessék Európában a legalacsonyabb személyi jövedelemadót.  Tovább egyszerűsödik az szja-bevallás is, mivel aki március 15-ig kéri, annak a NAV készíti el. Még többen tudják igénybe venni az első házasok adókedvezményét. A boldogító igen kimondását követő hónaptól 24 hónapig érvényesíthető lesz még akkor is, ha az esküvőt követően a feleség egyben kismamává is válik, vagyis a családi adókedvezménnyel együtt is igénybe vehető lesz. Az éttermi szolgáltatások áfája 27%-ról 18%-ra, majd 2018-ban 5%-ra csökken, ennek köszönhetően egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy alkalomadtán beüljenek egy vendéglőbe. Olcsóbb lesz az internet. Az internetszolgáltatás áfája 27-ről 18 százalékra csökkent. A kormány célja, hogy később még alacsonyabb legyen.

Folytatódnak a béremelések

Jelentős minimálbéremelés kezdődött.  Idén 15%-kal emelkedik, ezzel 127.500 Ft-ra nő a minimálbér összege, majd 2018-ban újabb 8%-kal emelkedik, 138 ezer Ft lesz. Ilyen jelentős minimálbéremelés még soha nem volt Magyarországon. 25%-kal emelkedik a szakmunkás minimálbér is.

Összege idén 161 ezer forint lesz. 2018-ban újabb 12%-kal emelkedik és összege 180.500 Ft lesz.  A szakmunkás minimálbér a 2010-es 89.500 Ft-os szinthez képest több mint duplájára nő.

Az egészségügyi szakdolgozók, vagyis a kórházi ápolók bére a tavaly szeptemberi 26%-os emelés után, novemberben újabb 12%-kal nő. 2019-re átlagosan 65%-os béremelés valósul meg kb. 78 ezer szakdolgozónál, amelyre az idei emeléssel együtt a jövő év végig 100 milliárdot fordít a kormány. A szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek alapbére a tavaly szeptemberi emelés után, novembertől újabb 100 ezer forinttal nő.  Náluk két év alatt összesen 207 ezer forintos béremelés valósul meg.  

A katonák, rendőrök, vagyis a rendvédelmi dolgozók béremelése is folytatódik. A tavalyelőtti 30%-os és a tavalyi 5%-os béremelés után most januártól, majd 2018-ban és 2019-ben újabb 5-5%-os béremelés következik. 

A pedagógusok béremelése az ötödik évéhez ért. 2013 és 2017 között összesen átlagosan 50%-kal emelkedik a pedagógusok bére. Az idén szeptemberi béremelés mértéke a tavalyihoz hasonlóan átlagosan 3,5%-os. Ez 175 ezer pedagógust érint. A felsőfokú bölcsődei dolgozók is a pedagógus életpályaprogram részesei, így ők is számíthatnak a béremelésre.

Az iskolákban, óvodákban dolgozó, de nem pedagógus végzettségű nevelést-oktatást segítő dolgozó bérrendezése is megkezdődik. Ők tavaly kétszer 35 ezer forintos pluszjuttatást kaptak, idén pedig 7+3 százalékos béremelésre számíthatnak. A középfokú végzettségű kisgyermeknevelők bérrendezése is megtörténik. Ők átlagosan 12 százalékos, havi 17 ezer forintos bruttó béremelésre számíthatnak. Folytatódik a béremelés a felsőoktatásban is.

A teljes  felsőoktatási oktatói-kutatói-tanári kör fizetése összesen 27 százalékkal fog emelkedni 2018-ig. A tavalyi 15%-os emelés után most újabb 5%-os emelés következik, és 2018-ban is újabb 5%.  Ez kb. 18 ezer embert érint.

A szociális dolgozók is előrébb léphetnek. A következő két évben mintegy harmadával növekszik az átlagbér a szociális ágazatban. A mostani átlagkereset 175 ezer forintról idén 33 ezer forinttal, 208 ezer forintra, majd 2018-ban újabb 25 ezerrel 233 ezer forintra nő. Ez érinti pl. a gyermekvédelemben, hajléktalanellátásban, idősellátásban dolgozókat, fogyatékkal élőket segítő szociális dolgozókat.

A béremelés a kormányhivatalok megyei szintjén foglalkoztatottaknál is megtörtént január 1-től. Átlagosan 30%-os béremelés valósul meg, az alacsonyabb beosztású és végzettségű dolgozók bére nagyobb, a vezetők bére kisebb mértékben emelkedik. Tavaly júliusban a járási hivatalokban volt béremelés. A béremelések összesen 32 ezer dolgozót érintenek, amelyre összesen több mint 42 milliárd forintot fordítanak.

Folytatódik az adóhatóság dolgozóinak tavaly kezdődött béremelése. Az eddigi 30% után, ebben az évben 5%-os emelés valósul meg. Ez 21 ezer dolgozót érint. 2017 januárjától a kulturális szférában dolgozó 20 ezer közalkalmazott béremelése is elkezdődött, havi 10-55 ezer forinttal nő a bérük, az alapbérük 15 százalékát kapják meg illetménypótlékként. A középfokú végzettségűek körében mintegy 15 ezer forint, míg a felsőfokú végzettségűek esetében 30 ezer forint lesz az átlagos béremelkedés.

Adócsökkentések a vállalkozásoknak is

Folytatódnak a hazai vállalkozásokat, munkáltatókat segítő adócsökkentések is. A béreket terhelő munkáltatói adókat azért csökkentik, hogy a hazai vállalkozások versenyképesebbek legyenek és emelni tudják a béreket. 

9 %-ra csökkent a társasági adó, ez az EU-ban a legalacsonyabb. Magyarország ezzel az egyik legvonzóbb befektetetési ország lehet. Fontos tudni, hogy a kormány a tao-t 2011-től 19%-ról 10%-ra csökkentette 500 milliós adóalapig, mostantól ezt minden vállalkozásra 9%-ra csökkenti

A kisvállalkozói adókedvezmény a duplájára nő. A katát – az eddigi félmillió helyett - havi 1 millió forintos bevételig választhatják a vállalkozások.  6 millióról 12 millióra nő a kata bevételi határa. A katázóknak összesen havi 50 ezer forintot kell adózni havi 1 millió forint után is. Duplájára növelik a kiva (kisvállalati adó) értékhatárát is. A belépési értékhatár továbbra is 500 millió forint marad, azonban mindaddig a kivában maradhat a cég, amíg el nem éri az 1 milliárd forintos mérlegfőösszeget. A kivánál változás az is, hogy az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig választható.

Csökkennek a béreket terhelő munkáltatói adók. A munkaadók által fizetett szociális hozzájárulási adó mértéke: 2017. január 1-jétől 5 százalékpontos csökkentéssel 22%-ra, 2018. január 1-jétől 2 százalékpontos csökkentéssel 20%-ra csökken.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben