Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lezárult a Korányi projekt első fázisa

Elindult a gyógyító munka a Semmelweis Egyetem Központi Betegellátó Épületében

2017. január 12. csütörtök

Befejeződött a Korányi projekt első, európai uniós fázisa a Semmelweis Egyetemen. A Józsefvárosban található Külső Klinikai Tömb területén egy új, 8 szintes Központi Betegellátó Épület létesült központi diagnosztikával, itt működik az Ortopédiai, valamint a Radiológiai Klinika, továbbá az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika beköltözésével létrejött a központi intenzív osztály. A beruházás keretében részlegesen megújult a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika is.

Az egyetemen tartott csütörtöki záróünnepségen Szél Ágoston rektor kiemelte, az EU által több mint 8 milliárd forinttal támogatott beruházás keretében, az egyetem Külső Klinikai Tömbjében (KKT) felépült húszezer négyzetméteres, nyolcszintes központi betegellátó épületet birtokba vehették a betegek és az egyetemi dolgozók.

Mint mondta, elindult a gyógyító munka a projekt első fázisának megfelelő szakmai tartalommal. Hozzátette: az új, modern épület a KKT közepén épült fel, és szerepet játszik az itt lévő összes klinika kiszolgálásában.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára köszöntőjében az egyetem elmúlt száz évének legjelentősebb beruházásának nevezte a projektet. Hangsúlyozta: az első fázis lezárult, a folytatást az egyetem jövőjét meghatározó hosszú távú stratégiai tervnek, a Semmelweis XXI-nek megfelelően tervezik, amelyet első olvasatban már tárgyalt a kormány és a stratégiai kabinet.

A terv lényegi elemei az elméleti kutatások és képzések fejlesztésével, a gyakorlati képzésen belül az egyetem klinikai és kórházi hátterének korszerűsítésével, valamint a hallgatói ügyekkel kapcsolatosak – mondta az államtitkár. Palkovics László kiemelte, a kormány már többször deklarálta, hogy célja és szándéka a magyar orvosképzés és kutatás jelentős és ambiciózus fejlesztése, amelynek a Semmelweis XXI a központi elemét képezi – jelentette ki, hozzátéve: az egyetem képes lesz e terv megvalósítására.

Szász Károly, a Semmelweis Egyetem kancellárja beszédében kiemelte: a projekt első szakasza mind a külső megjelenés és infrastruktúra, mind a belső tartalom és a funkcionalitás tekintetében teljesen elkészült. A beruházás e fázisának teljes költsége 10,5 milliárd forint volt: a 8,1 milliárd forint uniós forrás 2,4 milliárd forint saját egyetemi és fenntartói forrással is kiegészült.

Az egyetem a támogatási szerződésben vállalt minden kötelezettségét teljesítette, megtörtént az EU felé az elszámolás, és rendelkezik az egyetem a szükséges működési, használatba vételi és ÁNTSZ-engedélyekkel.

Egységes működés a Külső Klinikai Tömb területén

A korszerű, 21. századi elvárásoknak megfelelő Üllői úti új központi betegellátó épületben működik az egyetem Ortopédiai Klinikája és a Radiológiai Klinika. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika beköltözésével létrejött a központi intenzív osztály.

A projekt keretében felújított területeken működnek a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika ambulanciái, és itt kapott helyet a várandósok ultrahangvizsgálata, valamint a Perinatális Intenzív Centrum. Centralizálták a diagnosztikai feladatokat, így az új épületben kapott helyet az egyetem központi laborja, valamint itt található a központi sterilizáló és központi gyógyszertár. A Külső Klinikai Tömbben működő klinikákat modern folyosórendszer köti össze az új épülettel.

A Korányi projekt keretében nemcsak az épület, hanem a műszerek és a berendezések is megújultak. Egyebek mellett új MR és CT berendezést is üzembe állítottak, továbbá jól felszerelt, modern műtőblokk jött létre az ortopédiának, és új sürgősségi fogadóhellyel gazdagodott az egyetem legmodernebb betegellátó részlege.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben