Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fokozott körültekintéssel közlekedjünk!

Riasztások az ónos eső és a havazás miatt

2017. január 13. péntek

Az ónos eső miatt az ország egy részére ország másodfokú (narancs) riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek hajnalban. Az érintett területeken a következő órákban a tartós ónos eső miatt jégpáncél alakulhat ki az utakon. A rendőrség és a katasztrófavédelem fokozott figyelmet kér az útnak indulóktól.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint Budapesten, valamint Pest, Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében várható a nap folyamán tartós ónos eső, ezért ezeken a területeken másodfokú a figyelmeztetés. Szintén az ónos eső miatt Békés és Heves megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Péntek éjfélig az ország nagy részén jelentős csapadék várható, többfelé 15-20 milliméter körüli mennyiség hullhat, ezért Budapesten, Pest megyében, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Előreláthatólag a déli, délutáni órákig az ország déli, délnyugati területein inkább eső, az ország többi részén eső, havas eső és havazás várható. Várhatóan a délutáni, esti óráktól már a síkvidéken is inkább a havazás lesz a jellemző, ezeken a területeken maximum 10 centiméternyi, a magasabban fekvő részeken akár 15 centiméternyi hóréteg alakulhat ki.

A havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Szintén a hó miatt a fővárosban és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém, Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

A hatóságok fokozott figyelemre intik az útnak indulókat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel közlekedjenek. Nélkülözhetetlen felszerelés a téli gumi és a hólánc, és arra kérik az autósokat, hogy indulás előtt győződjenek meg a fényszórók működőképességéről, az üzemanyag mennyiségéről, és tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot. Emellett fontos segítséget jelenthet a feltöltött mobiltelefon, a láthatósági mellény, valamint a GPS vagy térkép, de érdemes némi élelmiszert és folyadékot is az autóba készíteni.

Az OKF azt kéri, a közlekedők kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit a téli időjárással kapcsolatban: az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, az utinform.hu-n olvashatnak, vagy használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ).

Az FKF folyamatosan végzi a budapesti utak takarítását

Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt folyamatosan végzi a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést, így pénteken üzemkezdettől a BKV járatai fennakadás nélkül közlekednek.

A fővárost éjjel egy óra körül érte el a csapadékzóna, változó intenzitással, változó halmazállapottal. Volt ahol havazott, volt olyan terület, ahol ónos eső esett. Az FKF tájékoztatása szerint a havazás előtt megelőző szórást végeztek. Az éjszakai műszakban 79 géppel takarították a hótól az utakat és síkosságmentesítettek.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a mellékutak ismét havasak, megtisztításukat csak a több mint 1200 kilométer hosszúságú főútvonal-hálózat rendbetételét követően tudják megkezdeni. A nappali műszakban tovább folytatják az utak és a társaság által kezelt közjárdák, közlépcsők síkosságmentesítését. Fontos tudni, hogy az ingatlanok előtt a járdák takarítása a tulajdonosok, üzemeltetők kötelezettsége.

Kerületünkben a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Városüzemeltetési igazgatósága folyamatosan sózza és takarítja az önkormányzat kezelésében és fenntartásában lévő járdákat, közterületeket. Elsősorban a közintézmények környékén, majd ezt követően a további helyszíneken is végzik az járdák, terek síkosságmentesítését.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben