Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Jogi és közbiztonsági eszközök a drogellenes küzdelemben

2017. január 13. péntek

Immár második alkalommal rendezett a drogprevencióval, kínálatcsökkentéssel és bűnmegelőzéssel kapcsolatos szakmai konferenciát a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF). A Kesztyűgyár Közösségi Házban január 12-én megtartott programon előadásokat hallhattak a kerület pedagógusai, a szociális területen dolgozó meghívott szakemberek és a fórum további tagjai.

A megjelenteket Dr. Ferencz Orsolya, a JKEF elnöke köszöntötte. Mint mondta, a kábítószer mindenhol probléma, ugyanakkor Józsefvárosnak van hozzá bátorsága, hogy ezekkel a kérdésekkel is nyíltan foglalkozzon. „Azt gondoljuk, hogy egy probléma nem lesz kevesebb, ha nem beszélünk róla” – fogalmazott. 

Józsefváros rendpárti, de fogékony az elesettek iránt. „Nem gondoljuk azt, hogy álmegoldásokkal, a betegeket a saját betegségük csapdájában tartva – felelőtlenül, utánkövetés és kontroll nélkül fecskendőt adva a fogyasztók kezébe – kezelni lehetne a problémát. Őszintén és tisztán beszélve a problémáról, a betegeket egy felépülés-központú rehabilitációba kell irányítani.

Fontosnak tartjuk azonban, hogy a bűnelkövetőkre a törvény szigorával sújtsunk le. A droggal kapcsolatban az áldozatot és az elkövetőt szétválasztani nagyon nehéz, hiszen itt sokszor az elkövető egyben áldozat is, tehát kellő érzékenységgel kell a témához nyúlni” – emelte ki a JKEF elnöke. 

Hatékony az akciócsoport

A konferencia első előadója Molnár Gábor r. alezredes, Józsefváros rendőrkapitánya volt, aki elmondta, hogy a 2014-ben újjáalakult KEF aktív tagja a VIII. kerületi Rendőrkapitányság is. A rendőrkapitány beszélt a kábítószerekről, azok típusairól, illetve az úgynevezett új típusú pszichoaktív szerekről.

Elmondta, hogy a józsefvárosi akciócsoport a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények visszaszorítása érdekében jött létre, amelynek elsődleges feladata a kábítószer-kereskedők elfogása. A speciális egység az ügyek feldolgozását végző kábítószercsoporttal kiegészülve nagy hatékonysággal végzi feladatát.   

Kaiser József a kerületi polgárőrök vezetője, a Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület történetét és működését ismertette.

Elmondása szerint a 63 főből álló egyesület három alaptevékenységet folytat: járőri, jelzőőri tevékenységet és figyelőszolgálatot látnak el. Kaiser József kiemelte, hogy hároméves fennállásuk során mintegy 30 ezer órás szolgálatot adtak már. 

Kínálatcsökkentés és prevenció

„A közbiztonság része a köztisztaság is” – emelte ki Németh Zoltán, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Városüzemeltetési Igazgatóságának munkatársa, utalva arra, hogy a szubjektív biztonságérzet elengedhetetlen feltételei a tiszta, jól kivilágított közterek.

Németh Zoltán ismertette a Magdolna Negyed Programok eredményeit is, hozzátéve, hogy ez a közeljövőben az Orczy negyedben is folytatódhat. A JKEF Közbiztonsági Munkacsoportjának vezetőjeként pedig kiemelte, hogy a kábítószerek kapcsán a kínálatcsökkentésre kell helyezni a hangsúlyt, de éppoly fontos a prevenciós munka is.        

Bajusz Ferenc, a józsefvárosi közterület-felügyelők vezetője is ismertette a feladatukat. Mint mondta munkájuk a közterületek rendjének őrzése.

A drogellenes küzdelemben a rendőrség munkájának támogatására és az információáramlás biztosítására van lehetőségük. Felhívta a figyelmet a 06 80 204 618-as zöld számukra, amelyre drogokkal kapcsolatos problémák esetén is várják a lakosság jelzéseit.     

Dr. Somogyi Gábor bíró, a Kúria Büntető Kollégiumának tagja a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények jogi szabályozásáról beszélt.

Elmondása szerint több bűncselekményt különít el a Büntető Törvénykönyv: kereskedelmet, birtoklást, kóros szenvedélykeltést, készítés elősegítését és a hozzávalókkal való visszaélést, valamint az új típusú pszichoaktív anyaggal visszaélést. Dr. Somogyi Gábor ismertette a büntetési tételeket valamint a mennyiség jelentőségét. 

Az elkövetők jogi képviseletéről dr. Biczó József beszélt annak érdekében, hogy a konferencia résztvevői lássák a drogkereskedők szempontjait is. Két jogi esetet ismertetett: az egyikben az elkövetőre enyhébb, míg a másikban súlyosabb ítéletet szabtak ki.

Fontos a megelőzés

A bírósági szakaszt követően a szabadságvesztésre ítélt személyek fogházban, börtönben vagy fegyházban tölthetik le a büntetésüket. Erről Vajda Szabolcs, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet őrnagya tartott előadást.

Az őrnagy beszélt arról is, hogy fontosnak tartják a prevenciót, ennek érdekében előadásokat tartanak iskolákban, lehetőséget biztosítanak a diákoknak az intézetek látogatására, ahol az elítéltek történetével is megismerkedhetnek a fiatalok. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben