Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A hazai felsőoktatás kiemelkedő helyszíne

Történelmi emlékhellyé avatták a Trefort-kertet

2017. február 06. hétfő

Felavatták a Trefort-kert történelmi emlékhellyé nyilvánítását jelző emlékoszlopot - görög nyelven sztélét - az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karának otthont adó Múzeum körúti campus udvarán.

Február 6-án a Nemzeti Örökség Intézete az Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével történelmi emlékhellyé avatta a Trefort-kertet, névadójának, a dualizmus kori neves művelődéspolitikusnak, Trefort Ágoston vallás és közoktatásügyi miniszter születésének 200. évfordulóján. A tavalyi évben javasolta a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a Trefort-kert történelmi emlékhellyé nyilvánítását, mint az újkori magyar felsőoktatás egyik bölcsőjét, és ezzel újabb józsefvárosi helyszínnel bővült a nemzet szempontjából kiemelkedő jelentőségű emlékhelyek listája.

Az avató ünnepségen a Nemzeti Örökség Intézetének képviseletében Kovács Ákos András társadalmi kapcsolatokért felelős igazgató üdvözölte a megjelenteket.

Köszöntőjében elmondta, az emlékhellyé nyilvánítással remélhetőleg – az itt tanuló diákság mellett – a nagyközönség is megismeri Magyarország legrégebbi folyamatosan működő és az egyik legnagyobb egyetemének Múzeum körúti campusát.

Erdődy Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese kifejtette, hogy valamennyi nép történetében létrejönnek és generációkon átívelve működnek azok a helyszínek, amelyek a nemzet szempontjából fontos változások, pozitív történések színtereiként szolgálnak.

Mint mondta, a Trefort-kerti campus több vonatkozásban is inspiráló színhelyként szolgál a nemzetépítő törekvések számára.

Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja avató beszédében hangsúlyozta, hogy a Trefort-kert helyén alapozódott meg a magyar bölcsészettudomány, a természettudomány, továbbá a helyszín fontos állomása a magyar orvosi és állatorvosi képzésnek, hasonlóképpen a "műegyetemi" képzésnek is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben