Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Reformáció 500 filmnapok

4 nap 12 vetítéssel a reformációról

2017. február 07. kedd

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik meg február 9. és 12. között a Reformáció 500 Filmnapokat, amely a Reformáció Emlékbizottság és a filmszínház közös szervezésében valósul meg. A műsorra tűzött filmek – melyek közül több először látható Magyarországon – az 500 éve útjára indult reformációra és annak mai napig tartó hatásaira hívják fel a figyelmet.

Milyen események rázták meg a 16. századi keresztény Európát? Mi történt 1517 októberében Wittenbergben, és mi történt ennek hatására az elkövetkező években a környező országokban? Ki és milyen személyiség volt Luther Márton, John Knox, Szervét Mihály, valamint Kálvin János, és hogyan emlékszik rájuk az utókor? A filmnapok ezekre szeretne választ adni egy nívós filmművészeti program keretében, amelyen játékfilmeket és dokumentumfilmeket is láthatunk.

Az 1927-es Luther-némafilm korabeli plakátja

A Reformáció 500 Filmnapok szervezői a jeles évforduló kapcsán azt vizsgálják, hogy hogyan ábrázolják a filmek a reformáció eseményeit és szereplőit, hogyan jelenik meg a protestantizmus életszemlélete és etikája a mozivásznon, valamint azt is, hogy melyek voltak a reformáció, mint hitélet és társadalombeli szemléletváltás legfontosabb újításai. A vetítések egy részéhez vendégek is érkeznek: alkotók, teológusok, filmes szakemberek és közéleti szereplők szólalnak meg. A gyerekeket, a családokat Levente Péter műsorával, Luther-társasjátékkal és animációs vetítéssel is várják.

Nyitókép: Richly Zsolt új Luther-rajzfilmjének egy kockája. (Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben