Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kóka és Kóka inspirációk

Kóka Ferenc kiállítása a Józsefvárosi Galériában

2017. február 13. hétfő

Kóka Ferenc Kossuth-díjas festőművész alkotásait hazai és külföldi kiállításokon is számos alkalommal bemutatták már. Munkái a Nemzeti Galériában, a Ferenczy Múzeumban, Pécsett a Janus Pannonius Múzeumban, Győrben a Xantus Múzeumban, Hatvanban a Hatvany Lajos Múzeumban, valamint Aachenben, a Ludwig Múzeumban találhatók. Kóka az új Szentendrei Művésztelep első lakói közé tartozott és 1997-ben bekövetkezett haláláig ott is élt feleségével. Műveiből ezúttal a Józsefvárosi Galériában nyílt tárlat.

Sipos Endre művészetfilozófus nyitotta meg a péntek este a Kóka Ferenc „Kóka és Kóka inspiráció” című kiállítást a Józsefvárosi Galériában. „Kóka kiválóan tudott rajzolni, teret építeni. A modern, mai képzőművészet vele és kortársaival kezdődött: keresték az útjukat, és rá is találtak arra, amelyen a mostani művészeknek is járniuk kellene.

Jelenleg a divatos trendek követése kerül előtérbe, holott vannak olyan tradíciók és hagyományok, amelyeket tovább kellene építeni” – mondta el gondolatait Sipos Endre. 

Dr. Molnár Valéria, a Kóka Ferenc Művészeti Alapítvány kurátora szerint nagyon fontos, hogy az elhunyt művészeinkről megemlékezzünk. „Immár húsz éve, hogy Kóka Ferenc egy autóbaleset következtében elhunyt. Az alapítványnak állandó kiállítása van Kóka alkotásaiból a kortárs művészeknek, de úgy éreztem, hogy most ki kell lépni és meg kell mutatni másoknak is.

Ezért is örültem ennek a lehetőségnek, hogy eljöhettünk ide, a Józsefvárosi Galériába, és mindenki láthatja, mit hagyott ránk Kóka Ferenc” – hangsúlyozta Dr. Molnár Valéria.

Szabó Erzsébet, a Józsefvárosi Galéria szakmai igazgatója elmondta, hogy rendszeresen biztosítanak kiállítási helyet olyan magasan képzett művészeknek, akikre méltán büszkék lehetünk. Kóka Ferenc alkotásai március 3-ig díjmentesen tekinthetőek meg – tette hozzá Szabó Erzsébet.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben