Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Felértékelődő ingatlanok

Józsefváros a legkeresettebb kerületek között

2017. február 21. kedd

A lakáspiaci kereslet évek óta tartó lendülete a tavalyi évben sem lankadt. A legkeresettebb kerületek között van a dinamikusan fejlődő Józsefváros is. Kerületünkben a 2015-ös és 2016-os években átlagosan 23 százalékkal drágultak a lakások, amely a kerületek között a negyedik legmagasabb árváltozás volt. A kormányzati intézkedések – a CSOK bővítése, a lakások áfacsökkentése – nyomán azonban megélénkült az új lakások építése is. Kerületünkben ezernél is több lakást adnak át a következő év végéig.

A fővárosban továbbra is a belső kerületek kisebb – 50 négyzetméter alatti – lakásai a legkeresettebbek. A megújuló köztereivel, folyamatosan javuló közbiztonságával Józsefváros vonzó célpont az otthont keresőknek. A saját részre vásárolt lakások mellett jelentős mozgatórugó a befektetési cél is. „Kerületünk kiváló elhelyezkedése, közlekedési lehetőségei, az itt található számos egyetem, mind felértékelik a józsefvárosi ingatlanokat a kiadási céllal vásárlók számára” – mondta lapunknak Borsos Balázs, az Otthon Centrum VIII. kerületi irodájának vezetője.

Az OTP Jelzálogbank évről évre részletesen megvizsgálja a hazai lakáspiacot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatait alapul véve. Az elemzés alapján elmondható, hogy tavaly az eladott lakások száma közelített a válság előtti csúcshoz. Az átlagos négyzetméterár Józsefvárosban 300 ezer forint körül mozgott, amivel a kerületek között a középmezőnyben helyezkedik el. Ugyanakkor kerületünkben változott a negyedik legnagyobb mértékben az ár: az elmúlt két évben összesen 23 százalékkal értékelődtek fel a lakások.  

A lakáspiacot ösztönző kormányzati intézkedéseknek – a CSOK bővítése, a lakások áfájának csökkentése – köszönhetően megugrott az új ingatlanok építése. Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője szerint az elsősorban az újonnan értékesíteni kezdett társasházi beruházásokból a VIII., a IX., a XI., és a XIII. kerületek mozgatják meg leginkább a beruházók fantáziáját.

A közeljövőről Borsos Balázs ingatlanszakértő elmondta: az idei évben várhatóan kisebb mértékben, de továbbra is emelkedni fognak az árak. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben