Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Interjú Sára Botonddal, Józsefváros alpolgármesterével

Egyedülálló otthonteremtési lehetőség a bérlőknek

2017. március 01. szerda

Márciustól kedvezményes lakásvásárlási lehetőséggel élhetnek az önkormányzati bérlők Józsefvárosban. „Március 1-jétől kiterjesztettük a már meglévő rendszert, úgy, hogy igazságos és mindenki számára elérhető legyen. Hatalmas kedvezményekkel biztosítja az önkormányzat a jelenlegi bérlőknek, hogy ha szeretnék, megvásárolhassák eddig bérelt lakásukat” – mondta el lapunknak az új rendelettel kapcsolatban Sára Botond alpolgármester.

Március 1-jétől megvásárolhatják az önkormányzati bérlők a lakást, amiben jelenleg élnek. Miért döntött így az önkormányzat?

A lakás megvásárlására eddig is volt lehetőség, ez a része nem újdonság. Az újdonság az, hogy március 1-jétől kiterjesztettük a már meglévő rendszert, úgy, hogy igazságos és mindenki számára elérhető legyen. Hatalmas kedvezményekkel biztosítja az önkormányzat a jelenlegi bérlőknek, hogy ha szeretnék, megvásárolhassák eddig bérelt lakásukat. Szeretnénk, ha tulajdonszerzés révén saját otthonra találnának Józsefvárosban, akik most is itt laknak.  

Mit jelent pontosan a kedvezményes lakásvásárlási lehetőség?

A tavaly decemberben elfogadott és márciustól hatályos rendelet a rendezett jogviszonnyal rendelkezők számára komfortfokozattól és elhelyezkedéstől függően 45-85%-os kedvezményt biztosít a forgalmi értékből, és lehetőség van a bérleti díjjal megegyező részletfizetésre is. Ez egyedülálló otthonteremtési lehetőség a bérlőknek.

Vannak, akik szerint így akarják a rossz állapotú lakásokat rásózni a bérlőkre és ezzel szabadulni a költségektől.

Ez rosszindulatú félrevezetés. Érdekes, hogy akik ezt mondják, eddig nem tiltakoztak a lakásvásárlás lehetősége ellen, hiszen mint mondtam, ez önmagában nem újdonság. Az önkormányzat egy vissza nem térő lehetőséget biztosít azzal a bérlőknek, hogy rendkívül kedvező feltételek mellett megvásárolhatják azt a lakást, amelyben jelenleg élnek. Természetesen, ha valakinek saját ingatlana van, az jár költségekkel, de rengeteg előnnyel is. A bérlő pedig pontosan tudja, milyen költségekre számíthat, ha megvásárolja a lakást, hiszen ő lakik benne. Nincs ebben semmi titok.

Van olyan vélemény is, miszerint ez egy folyamatnak a része, aminek a célja valójában a szegények kiszorítása a kerületből.

Aki ezt mondja, az vagy szándékosan akarja félrevezetni az embereket, vagy egyáltalán nincs tisztában a tényekkel. Az önkormányzat éppen egy méltányos és igazságos rendszer kialakításán dolgozik, melynek többek között fontos eleme egy olyan támogatási rendszer, amely  a valóban rászorulókat támogatja. Azokat, akiknek fizetési problémáik ténylegesen nehéz anyagi körülményeikből adódnak. A lakbért nekik is ki kell fizetni, ez nem szociális kérdés, azonban szociális oldalról az önkormányzat őket támogatni fogja. Azokat viszont nem fogja segíteni, akik nem működnek együtt az önkormányzattal, akik nem tartják be a közösségi együttélés szabályait, akik lopják a közműveket, vagy életkörülményeik megvizsgálása alapján világosan látszik, hogy tudnák fizetni a lakbért, de ezt mégsem teszik. A józsefvárosiak elvárják tőlünk, hogy segítsük a rászorulókat és jól gazdálkodjunk a közpénzzel.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben