Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Elismerések az egyetem kiváló hallgatóinak, dolgozóinak

1848/49-es ünnepi megemlékezés a Semmelweis Egyetemen

2017. március 10. péntek

Megemlékezést tartottak a Semmelweis Egyetem diákjai és dolgozói az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából március 10-én Józsefvárosban. Az ünnepségen kiosztották többek között a Pro Universitate, a Jó tanuló - jó sportoló díjakat, valamint átadták a rektori, kancellári és dékáni elismeréseket is. A programon részt vett Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese, Józsefvárost Sára Botond alpolgármester képviselte.

A Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri elméleti tömbjének dísztermében összegyűlt ünneplőket Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes köszöntötte. Dr. Sótonyi Péter egyetemi docens, a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika Érsebészeti Tanszék vezetője ünnepi beszédében kiemelte: évről évre kísérletet tesznek arra, hogy megértsék, a kor nyelvén megfogalmazzák, és továbbadják azt az üzenetet, amelyet az 1848/49-es forradalom és szabadságharc szellemisége, hősei és eseményei jelentenek számunkra.

Bár mindenki máshová helyezné a hangsúlyt, a végkövetkeztetések azonban ugyanazok lennének: haza, szabadság, haladás, nemzeti egység. „Ez teszi az ünnepünket igazán nemzeti értékké” – fogalmazott. Mint mondta: kötelességünk emlékezni az egészségügyi pálya azon nagy elődeire, akik kivették a részüket a forradalom és szabadságharc nagy eseményeiből, és példát mutatnak a ma emberének. 

A kor orvosai részt vettek a forradalom eseményeiben: Balassa János az orvosi kar igazgatójaként és a magyar közoktatásügyi minisztériumban tanácsosként működött, Sauer Ignác a nemzetőrség egészésgügyi szolgálatát vezette, Stáhly Ignác tábori főorvos volt, Schöpf-Merei Ágost, Markusovszky Lajos, Lumniczer Sándor, Korányi Frigyes harcoló alakulatok orvosai voltak. „Március 15. öröksége olyan mécses, amely mindenki számára világít, még a legnagyobb sötétségben is. Emlékezzünk tehát az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire, azokra a híres vagy éppen névtelen honfitársainkra – orvosokra, fogorvosokra, gyógyszerészekre, és ápolókra –, akik bátran álltak azon ügy mellé, amely a mai napig meghatározza jelenünket és jövőnket. 

Ezt követően átadták a Pro Universitate, a kiváló dolgozói elismeréseket, kiosztották a Jó tanuló – jó sportoló díjakat, a Mihálkovics Alapítvány díjait, valamint a Semmelweis Egyetem Baráti Köre Ifjúsági díjakat is. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben