Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefvárosban is pusztított az 1838-as árvíz

Emléktáblát avattak a Tavaszmező utcában

2017. március 22. szerda

A Tavaszmező utca 7. szám alatt ismét emléktábla jelzi a járókelőknek, hogy 1838 tavaszán, a nagy pesti árvíz idején milyen magasan tetőzött a Duna. A Józsefvárosi Önkormányzat által állított táblát Sántha Péterné alpolgármester avatta fel március 22-én környékbeli lakosok jelenlétében.

„Százhetvenkilenc évvel ezelőtt nem tudtunk volna száraz lábbal állni ezen a helyen, mivel 1838. március 13. és 18. között, az azóta is sokat emlegetett dunai árvíz zúgott ezeken az utcákon” – kezdte ünnepi beszédét Sántha Péterné. Mint mondta, 1775-ben már volt egy jeges áradás a Dunán, ezért Pest védelmére gátat építettek.

Az viszont nem bírta ki azt a jégmennyiséget, ami 1838 tavaszán levonult a Dunán. „Március 13-án átszakadt a váci gát – ami a mostani Lehel piac környékén állt –, és elöntötte az alacsonyan fekvő pesti területeket” – emlékeztetett. Az alpolgármester hozzátette: az ár nem tudott a meglehetősen sok szigettel, zátonnyal tarkított folyószakaszon gyorsan levonulni, ezért Józsefváros, Ferencváros és Terézváros jelentős része mintegy kétméteres víz alá került.

Pest területén 2841 ház lett az árvíz martaléka, 872 súlyosan megrongálódott és csak 1241 maradt meg épen – sorolta a természeti csapás okozta károkat Sántha Péterné. A mentési munkálatokban részt vevők közül a legnevezetesebb báró Wesselényi Miklós volt, aki a saját csónakján mentette az embereket – tette hozzá. A bátor cselekedetet Arany János „Az árvízi hajós” című versében örökítette meg, amelyből Sántha Péterné fel is olvasott egy részletet.

Pest szerte számos helyen – többek között a Nemzeti Múzeum kerítésén és a Rókus kápolna bejárata mellett, és a Szent József templomban is – táblák emlékeztetik a járókelőket, hogy 1838 március 13-18-a között a belső kerületekben milyen magasan állt a megáradt folyó vize. Egy ilyen tábla állt korábban a Tavaszmező utcában is, ám az hosszú évekkel ezelőtt az esztergomi Duna múzeumba került. Hideg Sándor, a Reménysugár idősklub tagjának ötlete nyomán az önkormányzat elkészíttette az eredeti tábla tökéletes másolatát, amely immár a korábbi helyén, a Tavaszmező utca 7. szám alatt jelzi a korabeli vízállást. A táblán gót betűkkel szerepel: Wasser höhe, den 15. Marz. 1838., azaz Vízmagasság 1838. március 15-én. Sántha Péterné emlékeztetett: a jelenleg mintegy 80-90 cm magasságban elhelyezett tábla azért csalóka, mert akkoriban még sokkal alacsonyabban volt az utcaszint.         

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben