Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lázár János: újból komoly rangot jelenthet Ludovikásnak lenni

Ötödik évfordulóját ünnepli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

2017. március 29. szerda

Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). Ezen alkalomból szoboravatással egybekötött ünnepi megemlékezést tartottak, amelyet ünnepi szenátusi ülés, Szent László névadó ünnepség majd szentmise követett. A rendezvényen részt vett mások mellett Lázár János kancelláriaminiszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke, valamint megjelent több államtitkár és helyettes államtitkár is. Kerületünket Sántha Péterné alpolgármester képviselte.

Buttler János szobrának avatásával vette kezdetét az évfordulós ünnepi rendezvénysorozat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Buttler János neve szorosan összekapcsolódik a Ludovika Akadémia történetével. A gróf alapítványának köszönhetően 126 000 forint gyűlt össze, így kerülhetett sor 1831-ben az épület alapkőletételére.

A szoboravatást az ünnepi megemlékezés követte. A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédében elmondta, Ludovikásnak lenni valaha komoly rangot jelentett Magyarországon: szaktudást, emberséget és hazafiasságot - mondta, kiemelve: az elmúlt öt év azt a célt szolgálta, hogy emberöltők után ez újra így lehessen.

Lázár János hangsúlyozta: egy állam akkor erős, akkor képes megvédeni az érdekeit, ha erősek a polgárai, akik azt érzik, nem ők vannak az államért, hanem az állam értük. A kormány 2010 óta erős, szuverén, cselekvőképes államot épít Brüsszelben és mindenütt, ahol a világpolitikának Magyarországot is érintő döntései születnek - mondta, hozzátéve: a magyar államnak a saját polgárai a legfontosabbak. „2010 óta az állam ismét azt nézi, mit tehet a polgáraiért, nem pedig azt, hogy mit követelhet tőlük” – fogalmazott a kancellária miniszter. Lázár János arról is szólt, hogy szükség van a köz szolgálatában álló szakemberek új nemzedékére az állam minden szintjén, így a hivatalokban, a vízügyi területen, a rendőrségnél, a honvédségnél és a határvédelemben is.

Az NKE rektora köszöntőjében elmondta: már látja a gyökeret eresztett facsemetét, amelyen a munka gyümölcse egyszer majd beérik. Patyi András hozzátette: értő, együttműködő, de kritikus közösségre van szükség, az NKE nem elvenni szeretne a tudományból, hanem gazdagítani akarja azt. Emellett a kormányzás tudományos támogatására is készen állnak, és talán hozzájárulhatnak a világot fenyegető "elképesztő" kihívások leküzdéséhez, így a szélsőséges időjárás, a természeti katasztrófák, a nagyszabású migráció, a terrortámadások, az adatlopások és a vízellátás krízisei elleni harchoz - mondta Patyi András.

A rendezvénysorozat részeként a Szent László-emlékévhez kapcsolódva, névadó ünnepséggel folytatódott a nap, amelyen kerületünket Sántha Péterné alpolgármester képviselte. Mostantól a Szent László nevet viseli az NKE Ludovika Főépület kápolnája.

Dr. Lomniczi Zoltán, a Szent László emlékév Tanácsadó testület tagja ünnepi beszédében elmondta, hogy minden magyar katonának szüksége van példaképre. „Szent László király kiváló katona volt, akinek élete követendő minta lehet bárki számára. Ő volt az, aki nem csak a saját országában, hanem a térségben is rendet teremtett, megvédte a határokat a betolakodóktól. A céljaink világosak: egy békés Európa tagja szeretnénk lenni, ám ehhez az szükséges, hogy megőrizzük értékeinket, ennek elérése érdekében kérjük Szent László segítségét és az Isten áldását” – fűzte hozzá Dr. Lomniczi Zoltán.

Sántha Péterné a névadó ünnepségen úgy fogalmazott: „Büszkék vagyunk arra, a Józsefvárosban található Nemzeti Közszolgálati Egyetem a régi Ludovika Katonai Egyetem helyén megjelent, hiszen kerületünk kulturális és egyetemi életét is felpezsdíti. Ez a kápolna jobb nevet is nem is kaphatott volna, hiszen ő a katonák és az országvédők oltalmazó szentje” – tette hozzá az alpolgármester.

A Szent László Kápolnában az ünnepi rendezvénysorozat záróakkordjaként katolikus szentmisére került sor, amelyet a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori püspökség vezetője, Bíró László püspök celebrált. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben