Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros jegyzőjének közleménye

Ha történt szabálytalanság, az önkormányzat kezdeményezi a veszélyes hulladékot kezelő üzem tevékenységének megtiltását

2017. április 05. szerda

A közelmúltban több lakossági panasz érkezett a Józsefvárosi Önkormányzathoz a Tisztviselőtelepről és környékéről, amelyek szerint az ott élők erős, szúrós szagot éreznek. Sajtóhírekben felmerült, hogy ennek lehetséges forrása a közelben működő üzem tevékenységéhez kapcsolódik. Ha történt szabálytalanság, az önkormányzat kezdeményezni fogja a veszélyes hulladékot kezelő üzem tevékenységének megtiltását – írja közleményében Danada-Rimán Edina, Józsefváros jegyzője.

Az önkormányzat minden, a város területén működő magánvállalkozástól elvárja a szabályos és környezethasználati, illetve más, szakhatósági engedélyüknek megfelelő működést a józsefvárosiak egészségbiztonságának megőrzése érdekében. Ennek megfelelően a hatóság a jegyző hatáskörébe tartozó minden ügyben rendszeresen végez ellenőrzéseket, megteszi a szükséges intézkedéseket és a szabályokat szigorúan betartatja.

A jegyző felhívja a figyelmet, hogy a szóban forgó üzem működésével kapcsolatos hulladékgazdálkodási és környezethasználati engedélyezési eljárás lefolytatása, az engedély kiadása, valamint az engedélyezett működés vizsgálata nem tartozik az önkormányzat vagy a jegyző hatáskörébe, így nincs jogosultságuk eljárni az ügyben, a helyzet felmérése az intézkedésre kijelölt hatóságok feladata. Egyebekben a környezethasználati engedélyezési eljárást a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya folytatja le, majd azt követően dönt a működést szabályozó egységes környezethasználati engedély kiadásáról. A jelenleg hatályos szabályozás szerint egyébként a jövőben már nem adható ki engedély veszélyes hulladék feldolgozására irányuló ipari tevékenységre a kerületben.

A konkrét üggyel kapcsolatban az önkormányzat tudomása szerint a Katasztrófavédelemi Igazgatóság Vízügyi Hatósága és a Fővárosi Csatornázási Művek már végzett akkreditált helyszíni vizsgálatokat, a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság pedig eljárást indított környezetkárosítás bűntett miatt – igazságügyi szakértő kirendelésére is sor került –, továbbá a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya is vizsgálódik. Az eljárások még folyamatban vannak.

Az önkormányzat a rendelkezésére álló minden eszközzel segíti a szóban forgó hatóságok munkáját és amennyiben kiderül, hogy szabálytalanságok történtek a veszélyes hulladékok kezelése során, úgy kezdeményezni fogja az érintett üzem tevékenységének megtiltását – olvasható a közleményben.

Fotó: Google Street View

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben