Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A kisgyermekkori nevelés jó gyakorlatai

Nemzetközi tréning a józsefvárosi Gyermekkert Bölcsődében

2017. április 07. péntek

A kisgyermekkori nevelés Európában bevált gyakorlatai, az innovációk valamint az Európai Unió prioritásai a 0-3 éves kisgyermekkori nevelés és gondozás területén témakörökben nemzetközi képzést tartottak a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) Nagy Templom utcai épületében. A MECEC+ elnevezésű projekt keretében megtartott ötnapos programon a résztvevők megtekinthették a Bölcsődemúzeum kiállítását is.

A képzésen részt vevők magyar és nemzetközi szakértőknek, valamint az EUROCHILD Európai Hálózat munkatársainak előadását hallgathatták meg többek között a multikulturális kisgyermekkori nevelés és a kulturális kisebbségek integrációja témákban.

Koscsóné Kolkopf Judit, a JEB intézményvezetője lapunknak elmondta: A MECEC+ project célja, hogy összehasonlítsa, elemezze három ország – Olaszország, Magyarország és Spanyolország – kisgyermekkori nevelésének gyakorlatait, majd a tanulságokat levonva ajánlást készítsen a kisgyermeknevelők képzését biztosító oktatási intézményeknek. További cél hozzájárulni a hátrányos helyzetű gyerekek képességfejlesztéséhez, az iskolakezdési esélyegyenlőség garanciájához – tette hozzá az intézményvezető.

A résztvevők az ötnapos képzés során megismerkedhettek a finn és a brit nevelési modellel, érdekes előadásokat hallhattak a különböző országokban bevált jó gyakorlatokról, az Európai Unió irányelveiről és az innovációkról is. Emellett megtekinttették az épületben működő Bölcsődemúzeum Európában egyedülálló kiállítását.

 A MECEC+ című nemzetközi tréninget az Erasmus + – KA2 Stratégiai Partnerség – A Multikulturális Kisgyermekkori Nevelés címmel – 2016 és 2018 között – megvalósuló pályázati program keretében tartották meg április 2 és 6. között. A projektben a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék mellett részt vett az ELTE Tanító és Óvóképző Kar, a firenzei ARCA Cooperativa Sociale, a Firenzei Egyetem, valamint a barcelonai ENCÍS Szociális Szövetkezet. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben