Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Civil-rendőr konzultáció

2011. április 27. szerda

A Kesztyűgyárban rendezték meg az első civil-rendőr konzultációt. A program sok érdeklődő civil szervezetet vonzott. Kiemelt téma volt a térfigyelő-rendszerek működése és a kábítószer probléma.

A Magyar Helsinki Bizottság és a VIII. kerületi Rendőrkapitányság civil-rendőr konzultációt szervezett április 26-án a Kesztyűgyárban. A konzultációra szervezetek és érdekképviseletek képviselőit hívták meg, ahol a szervezetek képviselői, az általuk képviselt csoport érdekeit és igényeit közvetíthették a rendőrség felé. A konzultáció Somos András, a Helsinki Bizottság sajtóreferensének nyitóbeszédével indult. A konzultációra 30 szervezetet hívtak meg, így megtöltötték Kesztyűgyár Tükör termét érdeklődőkkel. A Józsefvárosi Önkormányzatot Zentai Oszkár, Fideszes képviselő, a Humánszolgáltatási Bizottság elnöke képviselte, továbbá jelen volt Komássy Ákos MSZP-s képviselő is.

A konzultáción olyan fontos témák kaptak szerepet, mint a kerületi bűnözés, a hajléktalan kérdés és a kábítószer problémák. A szervezeteknél többször felmerültek kérdések azzal kapcsolatosan, hogyan működik a térfigyelő-rendszer Józsefvárosban. A szervezetek képviselői ismeretek hiányában nem voltak bizalommal a térfigyelők iránt, ám a fórumon megtudhattuk, hogy 114 kamera figyeli a kerület életét, és a tovább bővülő térfigyelő-rendszer 130 kamerából fog állni, így teljesen átlátható lesz Józsefváros és ez segíti a bűnmegelőzést, bűnüldözést. A másik kiemelt téma a kábítószer probléma volt a konzultáción. Többen igyekeztek javaslatokat tenni, tájékoztatni a résztvevőket, például a tűcsere programról. A Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia képviselője Gyékiss Roland beszélt arról, hogy igyekeznek megoldani az eldobált fecskendők összegyűjtését, majd közzé tette a használt fecskendő és drogszemét begyűjtők telefonszámát (+36 70/607 4956). A bűnmegelőzésben fontos szerepet játszik, hogy a civilek bizalommal forduljanak a rendőrség felé, segítséget kérjenek és bejelentést tegyenek bűnügyekkel kapcsolatosan. A kerület örömmel fogadta a kezdeményezést, nagy lépés ez a bizalommal teli együttműködés felé. Reméljük a későbbiekben is megrendezésre kerül még további civil-rendőr fórum.  

A témával kapcsolatosan Zentai Oszkár, a Humánszolgáltatási Bizottság elnöke elmondta: Józsefváros alapvető érdeke, hogy szilárd legyen a közrendje és minimális a bűnözés szintje. Csak akkor lehet kultúráról, turizmusról, vállalkozásfejlesztésről beszélni, ha az embereknek nem kell a testi épségük és tulajdonuk miatt aggódni. Hozzátette: egy jó évtizede megtörtént a gyökeres fordulat, a térfigyelő kamerarendszer kiépítése után ugrásszerűen javult a VIII. kerület közbiztonsága, mára versenyképes a főváros legjobb kerületeivel. A bizottsági elnök hangsúlyozta: 2011. a közrend éve, így  a kerület vezetése kiemelten foglalkozik az ilyen jellegű problémák megoldásával, mint például a bűnelkövetési gócpontok számának csökkentése, felszámolása; rendőrház kialakítása a Lujza utcában; új rendőrségi központ kialakítása az Orczy-negyedben; új mobil közbiztonsági pont létrehozása; szomszédsági rendőr program a Magdolna-negyedben. Továbbá fontos feladat a drogproblémákra hatékonyan reagáló Józsefvárosi Drogstratégia kidolgozása; a közbiztonsággal kapcsolatos lakossági aktivitás, összefogás ösztönzése, és a non-profit szervezetek bevonása is. Az önkormányzat vezetése  mindent megtesz, hogy javuljon a közbiztonság, azonban civil fórumon elhangzottak is alátámasztják, hogy a rendőrség, a kormány, a civil szervezetek, sőt a polgárok együttműködése és bizalma is feltétlenül szükséges a közbiztonság további javításához.” – mondta Zentai Oszkár.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben