Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fontos az iskola korai elhagyásának megelőzése

Nemzetközi konferencia a Losiban

2017. április 27. csütörtök

Hatnapos nemzetközi konferencia zajlik Budapesten az Erasmus+ program keretében, amelyen a Losonci Téri Általános Iskola is képviselteti magát. A hároméves nemzetközi együttműködés célja, hogy az iskola korai elhagyásának okait feltérképezzék, majd megfelelőképpen kezelni tudják a pedagógusok. Öt országból kilenc oktatási intézmény működik együtt az európai iskolaelhagyás kihívásaival szemben.

A konferencia harmadik napján a résztvevők ellátogattak a Losiba is. Czifrik Piroska, az iskola magyartanára elmondta, hogy az Erasmus+ program keretében horvát, német, török, román, és magyar pedagógusok részvételével szerveztek konferenciát Budapesten. „A hatnapos tréning célja, hogy az iskola korai elhagyásának okairól, és azok kezeléséről beszélgessünk, illetve tapasztalatokat cseréljünk."

Czifrik Piroska hozzátette: az iskola korai elhagyásának legfőbb okai közé tartozik az, hogy a gyermekek nem iskolaéretten érkeznek az oktatási rendszerbe, illetve mikor az alsóból felső tagozatba lép egy diák, valamint a nem megfelelő családi háttér. A pedagógus lapunknak azt is elmondta, hogy a Losonci Téri Általános Iskolában kiválóan tudják kezelni a problémát az úgynevezett két tanítós módszerrel, amelynek hatékonyságát megismertették a külföldi kollégákkal.

Meike Jens, a Leibniz Universitat Hannover tanára, az Erasmus+ Pearls Projekt koordinátora elmondta, hogy nagyon sokan elhagyják az oktatási rendszert mielőtt képesítést szereznének, ezáltal esélytelenül kerülnek a munkaerőpiacra. „A program azokra a fiatalokra fókuszál, akik valamilyen okból kifolyólag idő előtt elhagyják az iskolát, számukra szeretnénk, valamilyen megoldást kínálni, illetve időben kezelni a problémájukat. A Losonci Téri Általános Iskolában alkalmazott módszerek jó példák lehetnek minden oktatási intézménynek” – tette hozzá a program koordinátora.  

Az iskolába ellátogató konferencián résztvevők betekintést nyerhettek a Losi Magyarország a Török-kor idejében című projektnapjába is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben