Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tovább szépül a Horváth Mihály tér

Megújulhat a Szent József templom

2017. május 17. szerda

Hulló vakolatok és a homokkő szobrok omladozása hívták fel a figyelmet arra: meg kell állítani a Horváth Mihály téri Szent József templom homlokzatának további állapotromlását. Korábban beszámoltunk róla, hogy az Egyház és az állam támogatásával megújult a plébánia épülete és a hozzá tartozó közösségi tér is, amelynek kialakításához 40 millió forintot biztosított az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A templom homlokzatának felújításához a magyar állam 1,2 milliárd forinttal járul hozzá.

Michels Antal, a Szent József templom plébánosa elmondta, hogy az épület rossz állapotban van: omladozik a vakolat, a homokkő szobrok repedeznek, valamint a legutóbbi bíborosi látogatás alkalmával háromszor is áramszünet volt az öregedő épületben, a porladozó elektromos vezetékek miatt: 

„A Magyar Közlönyben is megjelent már a hír, hogy az állam 1,2 milliárd forinttal támogatja a templom felújítását. Ebben az évben a tervek előkészítése zajlik majd, és a közbeszerzések lebonyolítása után várhatóan 2018-ban kezdődnek meg a tényleges munkálatok. Érzékelhető, hogy az állam minden tőle telhetőt megtesz, hiszen a támogatás összege már megérkezett az egyházmegyéhez. A felújítást több mint tíz éve szeretnénk megvalósítani, és Isten segítségével eljött a pillanat, hogy neki kezdhessünk” – fűzte hozzá a plébános.

A Szent József plébánia

A józsefvárosi Szent József plébániát Batthyány József hercegprímás alapította 1777-ben. A templom alapkövét 1797-ben tették le, a monumentális épület a magyarországi klasszicizáló késő barokk építészet egyik legjelentősebb emléke.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben