Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Középiskolás fiatalok német nyelvű versenye

Vitavetélkedő az Andrássy Egyetemen

2017. június 01. csütörtök

A Vitázik a világ ifjúsága projekt az egyetlen német nyelvű, nemzetközi vitavetélkedő közép-és kelet-európai tanulók részére. A magyarországi döntőt május 31-én rendezték a Józsefvárosban található Andrássy Egyetemen, ahol a zsűrit Budai Franciska győzte meg retorikai képességéről. A döntő fővédnöke Gulyás Gergely, a magyar Országgyűlés alelnöke volt.

A 17 éves Budai Franciska (Osztrák Iskola, Budapest) lett a Vitázik a világ ifjúsága vetélkedő magyarországi döntőjének győztese. A négy legjobb német nyelven vitázó magyarországi fiatal abban a kérdésben ütköztette nézeteit, hogy Bevezessék-e Magyarországon a feltétel nélküli alapjövedelmet? Végül Budai Franciska lett a vitaverseny győztese, a második helyezett Dömötör-Nagy Dórával (Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest) együtt ketten képviselik Magyarországot a nemzetközi vitahéten Tallinnban.

A vitavetélkedőn tíz közép-kelet európai országból 150 középiskola összesen mintegy 2300 tanulója vesz részt. A projekt erősíti a vitakultúrát, mint a demokrácia eszközét és támogatja az európai többnyelvűséget. Magyarország 2010-ben kapcsolódott be a projektbe 8 magyar iskola részvételével, mára az iskolák száma duplájára emelkedett. Az országos döntő minden projektországban a vetélkedőév csúcspontja. A magyarországi döntőn Dietmar Meyer, az Andrássy Egyetem rektora, Gulyás Gergely, a magyar Országgyűlés alelnöke, az országos döntő fővédnöke, Lieselore Cyrus, a Német Nagykövetség ügyvivője és Knuth Noke, a prágai Goethe Intézet közép-kelet európai régió nyelvi osztályvezetője köszöntötte a résztvevőket.

A Vitázik a világ ifjúsága – közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő” Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. Magyarországon a projektet az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság, a Hanns-Seidel-Alapítvány, a Konrad-Adenauer-Stiftung, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem, az E.ON Hungária Zrt. és az ELMŰ-ÉMÁSZ Zrt. támogatja. 

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben