Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megemlékezés

Imaóra A roma holokauszt emléknapján

2017. augusztus 04. péntek

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban. A roma holokauszt nemzetközi emléknapján a józsefvárosi Jézus Szíve jezsuita templomban ökumenikus imaórát tartottak, megemlékezve a kislétai gyilkosság áldozatairól is.

A pharrajimos és a kislétai gyilkosság évfordulóján tartottak ökumenikus imádságot a Sant’Egidio közösséggel csütörtök este a Lőrinc pap téri Jézus Szíve templomban. Az imaórán Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus püspök, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Radnóti Zoltán rabbi, Michels Antal plébános és P. Sajgó Szabolcs SJ vett részt.  

Becslések szerint a roma holokauszt idején a nácik a kétmilliós európai cigányság 10-30 százalékát gyilkolták meg, közülük 23 ezret Auschwitzban. A történészek ötezer és hetvenezer közé teszik azon magyarországi romáknak a számát, akik koncentrációs táborokban vesztették életüket. Az imaórán tanúságot tett Fahidi Éva holokauszt-túlélő, aki felidézte a hetvenhárom évvel ezelőtti eseményeket is. „A legfontosabb az életben az élet. Szeressük egymást, még ha ez nagyon utópisztikusnak hangzik is” – mondta Fahidi Éva.

Az imaórán megemlékeztek a kislétai gyilkosság áldozatairól is. 2009. augusztus 2-ról 3-ra virradóra kislétai házában agyonlőtték Balogh Máriát és súlyosan megsebesítették tizenhárom éves lányát. A bűncselekmény egy hat életet kioltó és tucatnyi sérültet követelő gyilkosságsorozat utolsó epizódja volt. 

A jelenlévők gyertyát és mécseseket is gyújtottak az áldozatok emlékére.

Fotó: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben