Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Új szelektív gyűjtési rendszer

Együtt a fémet és a műanyagot

2011. június 08. szerda

Új rendszert indított az FKF Zrt. Budapest összes kerületében. Júniustól közös hulladékgyűjtő tartályba lehet dobni a fémhulladékot és a műanyagot. Így gyakrabban tudják elszállítani a kukákat. Ezzel az intézkedéssel azt szeretnék elérni, hogy ne borítsák fel a tartályokat a visszaváltható alumíniumdobozokért, ezáltal pedig nagyobb tisztaság és nyugalom legyen.

Az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 2011 januárjától kísérleti jelleggel bevezette a fém- és a műanyaghulladék együtt gyűjtését Budapest két kerületében, a  X. és XXI. kerületben. A kísérlet sikeresnek bizonyult. Júniustól a fém és a műanyaghulladék-gyűjtő tartályokban együtt gyűjtik a fém- és műanyaghulladékot. A műanyagot ugyanis az FKF Zrt. hulladékszállító járművei naponta szállítják el, ezért nagymértékben csökken az idő, és ezáltal az esély arra, hogy felborítsák a konténereket. A fémet korábban kéthetente szállították el, ami nagymértékben tette lehetővé, hogy többször feldöntsék a tartályokat. A kétféle hulladékot az ürítést követően különválogatják és újrahasznosítják.  

Az új begyűjtési rendszer azért vált szükségessé, mert az utóbbi időben egyre több lakossági panasz érkezett az FKF Zrt.-hez melyszerint sokan felborítják a fémhulladék-gyűjtő tartályokat a visszaváltható alumíniumdobozok megszerzése érdekében. Az intézkedés további előnye az, hogy a műanyag- és a fémhulladék együttgyűjtésére két konténer áll rendelkezésre, így csökken a túltelített tartályok száma is. A szelektív hulladékgyűjtő szigeteken továbbra is öt konténer üzemel majd. A sárga műanyag-, valamint a szürke fémgyűjtő-tartály továbbra is megmarad. Költséghatékonyság szempontjából ugyanis fontos tényező, hogy nem kell bevonni a tartályokat és erre külön pénzt költeni. A változásról a tartályokra kihelyezett figyelemfelhívó táblák tájékoztatják a budapesti lakosokat, és jelzik, hogy pontosan hova lehet bedobni a fém- és műanyaghulladékot.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben