Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Megtartani az állandó értékeket”

Tanévnyitó a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

2017. szeptember 06. szerda

Hatodik alkalommal rendezték meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanévnyitóját, amelyet ezúttal az új oktatási épület nagy előadójában tartottak. Trócsányi László igazságügyi miniszter ünnepi beszédében hangsúlyozta: a kormány értéket tulajdonít mindannak, ami közös, a köz érdekét szolgálja. A tanévnyitón részt vett mások mellett Boross Péter Magyarország korábbi miniszterelnöke, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere.

Az új épületben tartott ünnepség az egyetemi jelképek – a jogar és az öt kar zászlója – bevitelével, majd a Himnusz eléneklésével indult.

Trócsányi László igazságügyi miniszter köszöntőjében kiemelte: a kormány nagy figyelmet fordít a felsőoktatásra, annak erkölcsi és anyagi megbecsülésére, és mindent megtesz azért, hogy a NKE-n ideális körülmények között, magas színvonalú oktatás folyhasson. Az állam nagy hangsúlyt helyez a szakemberképzésre.

Ezt jelzi az életpályamodell, amelynek köszönhetően biztos életútra számíthatnak azok, akik a közszolgálatot választják – tette hozzá. Trócsányi László szerint fontos az államtudományok magas szintű ismerete a köz érdekében dolgozók esetében, a NKE-nek pedig egyre erősödő szellemi kisugárzása van. Az igazságügyi miniszter kiemelte, a változó körülményekhez igazodva is meg kell tartani az állandó értékeket. Közölte: amikor Európa nagyvárosaiban sok száz halálos áldozatot követelnek a terrorcselekmények, előtérbe kerül a közbiztonság és a fokozott határvédelem, de a közjó része a közvagyon, a közerkölcs és a közszolgálati etika is. 

Patyi András, a NKE rektora az ünnepségen elmondta, hogy az egyetemen csaknem 80 év után újraindul az önálló államtudományi doktori képzés. Köszönetet mondott az Országgyűlésnek, a kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek az egyetem új, modern Üllői úti kampuszáért. Mint fogalmazott, az egyetem fizikai és szellemi környezete állandóan gyarapszik.

„Nagy utat jártunk be az elmúlt években, és nemcsak fizikailag újultunk meg, de gyarapodtunk is. Az alapító karok: a hadtudományi, a rendészettudományi és a közigazgatástudományi kar együttes munkával új kart hoztak létre, a nemzetközi és európai tanulmányokét. Ezen karok fogadták be az újabb egységként a víztudományi kart, amely új intézettel is gyarapodott, amely a fenntartható fejlődéssel, ezen belül a vízvédelemmel foglalkozik” – fogalmazott a rektor.

„Büszke vagyok rá, hogy Józsefvárosban létrejött ez az egyetem, amely az évszázados múltra visszatekintő Ludovika szellemiségét, annak hagyományait viszi tovább. Mondhatjuk azt is, hogy kerületünkben képezik a haza szolgálatában állók jövő generációját” – mondta el lapunknak Sára Botond alpolgármester.

Az első évesek fogadalomtételét követően Tabáni István előadásában meghallgathatták a résztvevők Máté Péter: Ez itt az én hazám című dalát. 

Bányai Rudolf

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben