Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Pedagógusnap Józsefvárosban

2011. június 14. kedd

Polgármesteri Dicséretet, Emlékérmet és Jubileumi Diplomát adtak ma át, a nevelés-oktatás területén kiváló munkát végző józsefvárosi közalkalmazottaknak a Madách Színházban.

Kocsis Máté polgármester ünnepi beszédében kiemelte, azokat a pedagógusokat köszöntjük ma, akik hivatásukat gyakorolva az óvodáktól a középiskoláig sokat dolgoznak azért, hogy a rájuk bízott gyermekek, fiatalok testileg és lelkileg is egészséges, munkavállalásra képes felnőttként, felelős állampolgárként, elkötelezett demokrataként hagyják el iskoláinkat. A kerület első embere hangsúlyozta, „Jelentős változások előtt állunk, megoldandó feladat mind a köz- mind a felsőoktatási rendszer megújítása. Elengedhetetlennek tartom az új szabályozás kialakítása során a fejlesztési célok világossá tételét, a jogok és kötelességek egyensúlyának megteremtését, valamint az egészséges társadalom számára nélkülözhetetlen értékek közvetítését, a sport, a művészeti nevelés szerepének növelését. Nagyon fontos azonban, hogy az iskolát ne csak tudásgyárnak és szolgáltató központnak tekintsük, amelyben a gyerek és a szülő megrendelő, a tanár pedig szolgáltató.” A kitüntetéseket Sántha Péterné alpolgármester Zentai Oszkár, a Humánszolgáltatási Bizottság elnöke adta át. Idén összesen huszonkét nevelő kapott kitüntetést munkája elismeréséül.

Az eseményen bemutatták a Főváros egyik díjazottját is.  2011. június 3-án, a Józsefváros Képviselő-testületének javaslata alapján „Bárczy István Díj” kitüntetésben részesült Szontagh Pál Iván, a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola igazgatója. Ez a díj annak a személynek adományozható, aki a fővárosban működő közoktatási és gyermekvédelmi intézményben dolgozik, és éveken át tartó teljesítményével hozzájárult a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához, képzéséhez, és ezáltal a főváros fejlődéséhez.

A „Józsefvárosi Gyermekekért” kitüntetést Zentai Oszkárt, a Humánszolgáltatási Bizottság elnöke adta át.  A kitüntetés annak a magánszemélynek és szakmai közösségnek adományozható, a Humánszolgáltatási Bizottság határozata alapján, aki Józsefvárosban oktatási szakterületen kiemelkedő szakmai munkát végez. A Humánszolgáltatási Bizottság határozata alapján a 2010/2011-es tanévben a kitüntetést öt személynek adományozza.

Serfőző Jánosné, óvodapedagógus – Katica Bölcsőde és Napközi Otthonos Óvoda Szakmailag igényes, folyamatosan részt vesz továbbképzésekben. Évek óta foglalkozik sajátos nevelési igényű gyermekek nevelésével. Az óvodás gyermekek nevelése mellett a Deák Diák és a Vajda Péter Általános Iskola prevencióra és korrekcióra szoruló gyermekeinek Aires-terápiáját, is végzi. Évek óta tart kerületi és országos bemutatókat. Az ELTE Tanító és Óvóképző Főiskolai Kar képzős óvodapedagógusaként a jövő pedagógusait tanítja. Lázár Eszter, tanító – Losonci Téri Általános Iskola Alsó tagozaton tanít 1-4. osztályban, felmenő rendszerben. A rábízott tanulókat mindig alapos felkészültséggel, tudással adja tovább a felső évfolyamokra. Hatalmas türelme, halk hangja, magabiztos tudása mindig mintaosztályokat eredményez. Tapasztalt tanítóként az alsó tagozatos munkaközösség vezetője. Gyermekeivel eredményesen szerepel a kerületi versenyeken. Türelmes, nyitott, innovatív személyiség. Albiczné Nyeste Mária, fejlesztőpedagógus – Pitypang Napközi Otthonos Óvoda Munkáját a magas fokú gyermekszeretet, a precizitás, a naprakész felkészültség jellemzi. Szakmai felkészültsége kiváló, tudását folyamatosan, szakmai képzésekkel fejleszti. Kitűnő kézügyességgel, esztétikai érzékkel rendelkezik, az óvoda díszítésében, a rendezvények szervezésében példamutató munkát végez. Az óvodai minőségi team, valamint a fejlesztő pedagógusok kerületi munkaközösségének vezetője. Susits Éva, földrajz szakos tanár, tanító – Németh László Általános Iskola Szaktanári és osztályfőnöki munkáját kiváló szakmai felkészültséggel végzi. Évekig dolgozott a Diákönkormányzat pedagógus irányítójaként. Különösen sokat foglalkozik a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókkal. Népszerű szakköri munkája keretében számos hétvégi programot szervez és vezet tanítványainak. A tantestület legaktívabb pályázatírói közé tartozik. Rendszeresen publikál a Köznevelés, valamint a Józsefváros újságban. Szekeresné Lengyel Emília, tanító – Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola Tanítói munkáját elkötelezett hittel, meg nem alkuvó lelkesedéssel, jelentős szakmai eredményekkel végzi. Nagy eredményei vannak az óvoda-iskola átmenet zavartalanná tételében, az iskolai előkészítő munkában, a tehetséggondozásban és a felzárkóztatásban egyaránt. Az iskola multikulturális projektjeinek egyik fő szervezője, megvalósítója.

A „Polgármesteri Dicséret” –et azok a személyek kapták akik a kerületben oktatási szakterületen kiváló szakmai teljesítményt nyújtottak. A Humánszolgáltatási Bizottság javaslatának figyelembevételével polgármesteri döntés alapján öt fő részesül az elismerésben. Garayné Kovács Katalin, fejlesztőpedagógus – Práter Általános Iskola Szakmai felkészültsége példaértékű. Pedagógiai tudatosság, nagyfokú gyermekszeretet jellemzi. Nyugodt, határozott egyéniség. Tanítványaival türelmes, szeretetteljes. Motivációval ösztönzi, aktivizálja tanítványait. A hátrányos helyzetű, gyenge képességű tanulókat differenciált feladatokkal segíti.

Gábor Mónika, gazdasági ügyintéző – Józsefvárosi Nevelési Tanácsadó Munkáját lelkiismeretesen és nagy odaadással látja el. Szakmai tudását több továbbképzés elvégzésével bővítette. Gazdasági ügyintézői munkáját pontosan, naprakészen, kötelességtudóan végzi, mely nagy segítség a vezető számára is. A kollégákkal kiváló munkakapcsolatot alakított ki.

Maruszki Károlyné, dajka – Katica Bölcsőde és Napközi Otthonos Óvoda Nagy odaadással és szeretettel gondozza-neveli a rábízott gyermekeket. Lelkiismeretes, szakmai tudása magas szintű, odaadó társa az óvodapedagógus kollégáknak. A szülőkkel és a nevelőtestület valamennyi tagjával jó kapcsolata van. Segítőkész, tapasztalatait szívesen megosztja a fiatal kollégákkal. Vidám, kiegyensúlyozott egyéniségű, példamutató tagja a nevelő közösségnek.

Rátkai Ferencné, igazgatóhelyettes – Németh László Általános Iskola Tanítási órái kiváló szakmai és módszertani felkészültségét igazolják. Különös figyelmet fordít a hátrányos helyzetű, veszélyeztetett gyerekekre. Igazgató-helyettesként tevékenysége az iskola egészére kiterjed, így áldozatos munkájával még több gyereknek, szülőnek nyújt segítséget. A 8. osztályosok továbbtanulásával kapcsolatos munkák fő koordinátora.

Dr. Tarr Károlyné, tanító – Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola Tanítói munkáját elkötelezett hittel, meg nem alkuvó lelkesedéssel, jelentős szakmai eredményekkel végzi. Osztályaival rengeteg programot, fellépést, bemutatót vállal. A tanulókkal és családjukkal való viszonya kiemelkedően jó. Fegyelmezett, példamutató szorgalmú, kreatív, megbízható kolléga. Munkatársai szeretik és elfogadják, kikérik tanácsait. Ő az alsó évfolyamos munkaközösség-vezetője, a Közalkalmazotti Tanács elnöke.

A  Pedagógus Szolgálati Emlékérmet azon pedagógusok kapták, akik hosszú pedagóguspályájuk lezárását határozták el és a jól megérdemelt pihenésre készülnek.

Bacsáné Bolla Ilona, igazgatóhelyettes 1975-től dolgozik tanítónőként. 1983/84-es tanévtől végzi oktató-nevelő munkáját a Somogyi Béla utcai Általános Iskola, mai nevén Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában végzi. 1998-tól alsós igazgatóhelyettesi feladatokat lát el eredményesen. Következetes, szeretetteljes szigorával olyan tudást ad a józsefvárosi gyermekeknek, amely alkalmassá teszi őket további jó eredmények elérésére.

Gálócziné Bárdos Margit, történelem-orosz-német szakos tanár - Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 1974 óta dolgozik pedagógus pályán. Józsefvárosban 1977-ben kezdte meg a tanítást a Jókai Mór Általános Iskolában. Tanítványai közül sokan megállják a helyüket a középiskolában és később is. Néhányan közülük már vezetői munkakörben dolgoznak. Mindenkivel jó viszonyban van, segítőkész, köztiszteletnek örvend.

Mocsári Jánosné (Hargitay Eszter), óvodapedagógus 1971 óta dolgozik óvodapedagógusként. 2000 szeptembere óta Józsefvárosi pedagógus, a Százszorszép Napközi Otthonos Óvodában. A nevelőtestülettel közösen sikeres pályázatokon vett részt. Munkájával hozzájárult a „Zöld óvoda” cím elnyeréséhez, ami Józsefváros szívében igen nagy teljesítmény.

Kitüntetést kaptak a Jubileumi diplomások, akik diplomájukat 50, 60, 65 és 70 éve kapták. Munkájuk során minden napjukat a gyerekek nevelésének, oktatásának szentelték.  Ezen belül, Arany Diplomát kaptak azok a nyugdíjas pedagógusok, akik 50 évvel ezelőtt szerezték tanítói diplomájukat.

Polgár Imréné - 1961-ben kapta meg tanítói oklevelét és 1963 óta dolgozott Józsefvárosban. 1977-től nyugdíjazásáig a Vajda Péter utcai Általános Iskolában igazgatóhelyettesként tevékenykedett. Réti Rezsőné - 1961-ben vehette át tanítói oklevelét Budapesten a Felsőfokú Tanítóképző Intézetben. 1967-től dolgozott Józsefvárosban a Somogyi Béla utcai, a Jázmin utcai és a Losonci Téri Általános Iskolában. 1978-től igazgató-helyettesként is. Munkássága során több kitüntetésben részesült. Gyémánt diplomát a 60 éve végzett pedagógus kap.

Bolonyai Erzsébet - 1950-ben Budapesten a IX. kerületi Tanítóképző Intézetben. Többek között a Márvány u. Gimnáziumban is tanított.

Doórné Lampert Judit - 1951-ben a veszprémi Állami Tanítóképzőben szerezte meg tanítói oklevelét és 1964-től dolgozott nyugdíjazásáig Józsefvárosban. a Somogyi Béla utcai Általános Iskolában.

Flórián Tiborné - 1951-ben végzett a egri Állami Pedagógiai Főiskolán magyar-ének-zene szakos tanárként. Többek között 23 évig dolgozott a Kada utcai Általános Iskolában.

Az a pedagógus, aki 65 évvel ezelőtt szerzett tanári végzettséget, Vas Diplomát kapott.

Benkőné Török Katalin - 1944 áprilisában végzett a Brunszvik Teréz Kisdedóvó Képzőben. Sajnos nem tud részt venni ünnepségünkön, ezért a 65 év után járó vas díszoklevelet Dr. Pruzsinszky József veszi át.

Berkesi Józsefné - 1942-ben vehette át Népiskolai Tanítói oklevelét, általános iskolai tanárként 1954-ben végzett.Többek között a Csepeli Művekben dolgozott 17 évig.

Dr. Fejérváry Gézáné - 1946-ban szerzett irodalom és történettudományi diplomát a mai ELTE jogelődjénél. . A VIII. kerületi Tanács VB Dolgozók Általános Iskolája és Gimnáziumában tanított.

Dr. Eötvös Oszkárné - 65 évvel ezelőtt 1946-ban szerezte meg tanítói oklevelét a budapesti Ranolder Intézeti Népiskolai Tanítóképző Intézetben.

Rubin Diplomát a 70 éve végzett pedagógus kap.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben