Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A gazdaságstatisztika szerepe az oktatásban

Konferencia és megemlékezés az Óbudai Egyetemen

2017. szeptember 28. csütörtök

A 150 éves Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fennállásának, valamint alapítója, és első igazgatója Keleti Károly halálának 125. évfordulója alkalmából konferenciát szerveztek A gazdaságpolitika szerepe az oktatásban címmel az Óbudai Egyetemen. A KSH és az egyetem közös szervezésű programja során – amelyen köszöntőt mondott Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere – szakmai előadásokat hallhattak az érdeklődők, valamint koszorút helyeztek el az egyetemi kar névadója, Keleti Károly Tavaszmező utcai szobránál.

Köszöntőbeszédében Sára Botond alpolgármester elmondta, hogy Józsefvárost nem véletlenül nevezik egyetemvárosnak is, hiszen 12 felsőoktatási intézmény 15 karral van itt jelen. „Ez büszkeséget, ám egyben feladatot is jelent az önkormányzatnak, amely nemcsak partnere az egyetemeknek, hanem keresi a lehetőségét annak, hogy az itt élő és tanuló fiatalokat, vállalkozókat támogassa.

Példaként említette az önkormányzat által működtetett – inkubátorházként is funkcionáló – H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központot. Az alpolgármester statisztikáról szólva kiemelte: az adatok összegyűjtése is nehéz feladat, azonban levonni a számokból a megfelelő következtetéseket még nehezebb.

„Tudvalevő, hogy a statisztika feladata tények megszemlélése és gyűjtése, miáltal fő célja az önismeret tágítása lehetővé válik” – idézte fel Keleti Károly 1868-ban elmondott akadémiai székfoglaló értekezését Réger Mihály, az egyetem rektora.

Mint mondta: ebben a felszólalásban Keleti Károly azt elemzi, hogy nemcsak a pozitívumokat, hanem a negatívumokat is a statisztika célkeresztjébe kell tenni.

A kerek évfordulók adták az alkalmat arra, hogy a KSH és az egyetem közös rendezvényt hozzon létre.

Felfogásunk szerint oktatni csak úgy lehet, hogy a múltat, a jelent és a jövőt fel tudjuk térképezni, és rendszerbe tudjuk kötni a folyamatokat – hangsúlyozta Takácsné György Katalin a program szervezője.

A konferencián résztvevők érdekes előadásokat hallhattak többek között a statisztikai adatok kezeléséről, a gazdaságstatisztika oktatásának kritikus pontjairól, és szerepéről a munkaerő-piaci folyamatokban. A program részeként koszorút helyeztek el Keleti Károly Tavaszmező utcai mellszobránál. 

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben