Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A háromágú tölgyfa tündére

Bábelőadás A magyar népmese napja alkalmából

2017. szeptember 29. péntek

Bábelőadást tartottak a Józsefvárosi Galériában A magyar népmese napja alkalmából kerületi óvodásoknak és iskolásoknak. A háromágú tölgyfa tündére című népmesét Fabók Marianna dolgozta át színpadra. A gyerekek egy csoportja az előadást követően kézműves foglalkozáson is részt vett, amelyen természetes anyagokból készítettek bábokat.

Fabók Marianna bábelőadására a kerületi Százszorszép és a Napsugár Tagóvodákból, valamint a Deák Diák Általános Iskolából és a Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskolából érkezett egy-egy gyermekcsoport. A mesében a történet szerint a háromágú tölgyfába rekesztett, elátkozott tündérleányt a királyfi küldetése megmenteni. Ám ezt a gonosz boszorkány a királyfit hosszú ideig megtévesztve nem engedi. Végül a jó kerekedik felül: egymásra talál a királyfi és a tündér.„Előadásaink a népmesei forrásokból táplálkoznak. A mesemondó szerep ebben a darabban is hangsúlyos, hiszen időről időre a bábos részeket narráció szakítja meg” – árulta el Fabók Marianna előadó. A kicsik nagy tapssal és ovációval jutalmazták a bábelőadást.

„Fontosnak tartjuk, hogy minőségi produkciót lássanak a gyerekek, ezért választottuk ezt az előadást, amely nagyon autentikus, átszövi a népzene, a díszletek pedig iparművészeti alkotások” – jellemezte a darabot Billing Gyöngyi, a Józsefvárosi Galéria művészeti munkatársa.

A bábjátékot követően az iskolások kézműves foglalkozáson is részt vettek. „Az előadáshoz kapcsolódóan olyan bábokat készítünk, amelyek őszi termésekből, faágakból és természetes anyagokból készülnek, mindenkinek a fantáziájára van bízva, hogy mit alkot” – mondta el lapunknak Sipos Orsolya foglalkozásvezető.

A magyar népmese napja

A magyar népmese napját 2005 óta tartják szeptember 30-án, a nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapján. A nap célja, hogy a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. 

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben