Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Három ország közös MECEC+ projektje

Spanyol és olasz bölcsődepedagógusok Józsefvárosban

2017. október 05. csütörtök

Az Európai Uniós támogatásból az Erasmus + program keretében megvalósuló Multicultural Early Childhood Education (MECEC+) projekt célja, hogy megvalósítson egy összehasonlításon alapuló szakterületi elemzést három ország – Olaszország, Magyarország és Spanyolország – kisgyermekkori neveléséről. A projektben résztvevő szakemberek háromnapos szakmai tanulmányúton jártak Magyarországon, amelynek során meglátogatták az ELTE Tanító és Óvóképző Kart, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék tagintézményeit és a Biztos Kezdet Gyerekházat. A Tücsök-lak Bölcsődében zajló szakmai konzultáción jelen volt Sántha Péterné alpolgármester is.

„Általános cél, hogy hosszú távon hozzá lehessen járulni a hátrányos helyzetű gyermekek készségfejlesztéséhez, iskolakezdési esélyegyenlőségük garanciájához és jó tanulmányi eredményeik eléréséhez szükséges készségekhez. Az iskoláskor előtti nevelés adja a legmagasabb hozamot az eredmények és a gyermekek szociális adaptációjának tekintetében” – mondta el lapunknak Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék intézményvezetője.

Fernanda Checchi, a firenzei ARCA Cooperativa Sociale pedagógiai koordinátora szerint nagyon fontos a magyar szakemberekkel történő tapasztalatcsere. „Az itt zajló bölcsődei nevelés és a gyermekekkel való foglalkozás hasonlóan történik, mint a mi hazánkban. Több jó gyakorlatot is láttunk Józsefvárosban, amelyeket szeretnénk majd kipróbálni, és ha nálunk is működik, akkor beépítjük a nevelési rendszerünkbe” – fűzte hozzá az olasz szakember.

A három ország szakembereinek megbeszélésén jelen volt Sántha Péterné alpolgármester is, aki szerint a fejlődés érdekében nélkülözhetetlen a más országok pedagógusaival való tapasztalatcsere. „Méltán büszkék lehetünk a kerületünkben működő bölcsődék szakmai munkájára, külföldi kollégáink is elismerően beszélnek nevelési rendszerünkről. Igyekszünk tovább fejlődni, ehhez viszont az kell, hogy jó gyakorlatokat, és színvonalas nevelési módszereket mi is átvehessünk más országoktól” – tette hozzá Sántha Péterné.

A pályázat megvalósításában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék mellett részt vett az ELTE Tanító és Óvóképző Kar, a Galileo Progetti Nonprofit Kft., a firenzei ARCA Cooperativa Sociale, a Firenzei Egyetem, valamint a barcelonai ENCÍS Szociális Szövetkezet.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben