Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

240 éves kerületünk

Kocsis Máté: Józsefváros története kötelez, öröksége páratlan

2017. november 08. szerda

Jeles évfordulót ünnepel Józsefváros: 240 éve, 1777. november 7-én Mária Terézia a korábban Pacsirtamezőként ismert városrészt fiáról, a későbbi II. Józsefről nevezte el. Kerületünk többhetes rendezvénysorozattal emlékezik 240 éves történetének kiemelkedő eseményeire. A november 7-ei ünnepélyes megnyitón Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta: Józsefváros vezetésének elkötelezett munkája révén a kerület évről évre egyre lendületesebben fejlődik. Kocsis Máté polgármester ünnepi beszédében kiemelte: Józsefváros olyan nagyszerű hely, amiért tenni nem hiábavaló, újabb és újabb kihívások elé állít, de a sikerélményekben sem szűkmarkú.

A Magyar Nemzeti Múzeumban tartott ünnepségen Tarlós István arról beszélt, hogy a belváros után Józsefváros Pest legrégebbi városrésze. A kerület történetéről szólva elmondta: az 1720-as években a József körúttal párhuzamosan még szántóföldek terültek el, a Vas utca vonalánál termőföldek kezdődtek. A mai Múzeum körút mellett sokáig csak kertek voltak.

Józsefváros kisvárosias fejlődésének az 1838-as dunai árvíz vetett véget, akkor a házak kétharmada vált rommá néhány nap alatt. A 19. század második felében kezdődött újjáépítéssel változott meg alapvetően a kerület arculata. A következő évtizedek egy addig soha nem látott fellendülést hoztak Pest, és benne Józsefváros életében. Írok, művészek, politikusok lakóhelye lett az újjáépített városrész – idézte a múltat a főpolgármester. Majd azzal folytatta, hogy a második világháború után „elkezdődött” a kerület hanyatlása. Józsefváros retteget kerületté vált, a bűnözés melegágyaként volt ismert a „méltatlan sorsra kárhoztatott nagy múltú városrész”.

Példaértékű fejlesztések

Tarlós István kijelentette: az igazi változás a 2000-es években kezdődött meg. A kerület vezetése és ezzel együtt a szemlélet is nagyon megváltozott, ami 2009-től, Kocsis Máté polgármesterré választásától vált egyértelművé. Kocsis Máté az egyik legegyüttműködőbb kerületi polgármester – jegyezte meg.

A józsefvárosi fejlesztésekről szólva a főpolgármester példaként említette, hogy az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb városrehabilitációs programja valósult meg itt, 2014 tavaszán nyílt meg a felújított Teleki téri piac, megújult az Auróra utcai szakrendelő – hozott példának néhány fejlesztést Tarlós István.

A nemzet történelmének színhelye

Józsefváros nagy utat tett meg, amióta 1777. november 7-én Mária Terézia a korábban Pacsirtamezőként ismert városrészt fiáról, II. Józsefről elnevezte. Akkor született meg a mai napig így hívott, kalandos életű, izgalmas, sokszínű, és gyakran történelmet író negyed – fogalmazott ünnepi beszédében Kocsis Máté polgármester, majd azzal folytatta, hogy a kerület küldetése, hogy helyt adjon a nemzet történelmének és kiemelkedő eseményeinek, ihlesse az irodalmárt, sarkallja a forradalmárt, lenyomata legyen a magyar társadalomnak, megjelenítse az egész főváros problémáit.

Józsefváros történetét felidézve megemlítette az egykor lápos területek, szántföldek helyén létrejövő kereskedő és iparéletet, a Magyar Nemzeti Múzeumot és az előkelőségeknek otthont adó Palotanegyedet, az 1838-as árvizet, az 1848-as márciusi ifjakat, a Ludovikát, a hazánk nagyjait hantoló Nemzeti Sírkertet, az Országgyűlés Képviselőházát Kossuth-tal, Deákkal. A századelő kulturális és tudományos életét, a Nemzeti Színházzal, egyetemekkel, könyvtárakkal, a nyüzsgő kávéházakat, a Pál utcai fiúkat, a világhírű cigánymuzsikosokat, a világháború pusztítását és a Józsefvárosi pályaudvarról elhurcolt zsidók emlékét. Kiemelte Mindszenty József emlékét, az 1956-os forradalom és szabadságharc örökségét. Majd következett a „kommunizmus műve”, az elnyomás, a társadalmi leszakadás, a pusztuló közterek és az omladozó házak. „Józsefváros régmúltja büszkévé tesz bennünket, közelmúltja pedig munkára sarkall” – szögezte le Kocsis Máté, majd azzal folytatta: a kerület története olyan, mint amikor egy hatalmas hullámzó tenger fel-le dobálja a hajót, de az mindig a felszínen marad. „Józsefváros olyan nagyszerű hely, amiért tenni nem hiábavaló, újabb és újabb kihívások elé állít minket, de a sikerélményekben sem szűkmarkú. Története kötelez, amit csak az ért meg, aki ismeri. Hangulata magával ragadó, amit csak az tud, aki már találkozott vele. Öröksége páratlan, melyet csak az értékel, aki tiszteli is” – fogalmazott a polgármester. 

A múlt tisztelete szükséges a jelen sikereihez

Hangsúlyozta: jelenleg az a dolguk, hogy újjáépítsék Józsefvárost, hogy Budapestnek ne szégyenfoltja, hanem az egyik büszkesége lehessen. A javuló közbiztonság, a megújult terek, parkok, épületek és intézmények apró lépésenként ugyan, de közelebb visznek minket ehhez – tette hozzá. A polgármester köszönetet mondott Tarlós Istvánnak, hogy mindenben együttműködik a kerületi sikerekért, a közös munka eredményeként lett Józsefváros Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kerülete. Kitért arra is, hogy hamarosan megújul a Blaha Lujza tér, amellyel az egész Főváros is több lesz. Kocsis Máté végezetül leszögezte: a 240. születésnap, a múlt felidézése és az abból szerzett tapasztalat, a tradíciók megőrzése, az elődök tisztelete, mind elengedhetetlen ahhoz, hogy a jelenben eredményeket lehessen elérni. 

Az ünnepségen Kökény Tamás és Váradi Gyula, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató győztesei léptek fel, zongorán kísérte őket Váradi Norbert

Programsorozat az évfordulóra

A Józsefváros 240. születésnapja alkalmából szervezett rendezvénysorozat keretében számos ingyenes programmal várják az érdeklődőket. November 7. és 26. között egyebek mellett kiállításokat, koncerteket, színházi előadásokat, iskolai kvízbajnokságot, fotópályázatot, rajzversenyt és néptáncbemutatót is szerveznek.

A sokrétű születésnapi programsorozat során felidézik Józsefváros múltját és nemzeti örökségünk színhelyeit. 

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben