Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Népzenei koncert a Bárcziban

Rendhagyó iskolai énekóra a Muzsikás együttessel

2017. november 10. péntek

A magyar népzene egyik zenei nagykövete, a méltán népszerű Muzsikás együttes rendhagyó iskolai énekórát tartott a Józsefvárosban található Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskolában. A program során a gyerekek meghallgathattak egy csokorra való népdalt az együttes repertoárjából, és megismerkedhettek a hangszerekkel is.

A kicsik azonnal reagáltak, amint felcsendült a zene, mindenki mozgott a dallamokra. Volt, aki tapsolt, volt, akinek a lába kelt önálló életre, és akadt, aki táncra is perdült. A Muzsikás együttes 2004 óta tart ingyenes, rendhagyó énekórákat az iskolákban, az általánostól a középfokú intézményekig, beleértve a speciális iskolákat is. Kezdetben csak a fővárosi intézményekbe jártak, ám amióta a MOL vállalatcsoport is támogatja a programot, azóta országossá bővítették a programsorozatot. Mivel nagyon népszerű a kezdeményezés, ezért hosszú a várólista is. A Bárczi két évvel ezelőtt jelentkezett a zenekar honlapján, és most kerültek sorra. 

„A program úgy indult, hogy a világ számos országába elvittük már a magyar népzenét, és arra gondoltunk, hogy itthon is nagyobb hangsúlyt fektetünk a népzene megismertetésére. A magyar gyerekeknek lenne erre a legnagyobb szükségük, ezért kezdtünk egy ingyenes koncertsorozatba az iskolákban” – mesélt a kezdetekről a Muzsikás alapító tagja, első hegedűse. Sipos Mihály elmondta, hogy ezen alkalmakkor az iskolások megismerkednek olyan hangszerekkel, amiket nem láthatnak minden nap: ilyen a gyimesi ütőgardon, a dunántúli hosszú furulya, vagy a tambura és más vonós hangszerek. Emellett a korosztályuknak megfelelően mesélnek is nekik a népzenéről.

„Nagyon örülünk neki és hálásak vagyunk, hogy eljött hozzánk a Muzsikás együttes, a gyerekek nagyon szeretik a művészeteket és különösképpen a zenés programokat. Most az alsósok – mintegy 80 gyermek – tudott részt venni a koncerten, ugyanis a felsőbb évfolyamosok egy külső helyszíni programot látogattak meg” – mondta el lapunknak T. Sárospataki Rita, az intézmény igazgatóhelyettese. 

Sipos Mihály szerint nagy szükség van a zene népszerűsítésére, hiszen sok helyen csupán heti egy énekóra van, és abba is sok ismeretet kell belesűríteni, így kevés az olyan alkalom, amikor a gyerekek énekelni tudnak. „A rendhagyó énekóránkon pedig általában a gyerekek is bekapcsolódnak az éneklésbe” – tette hozzá a Muzsikás hegedűse, aki azt is elmondta, hogy évente mintegy 60 intézménybe jutnak el, most már összesen több mint 600 iskolába vitték el a népzenét.  

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben