Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A legjobb 30 képből kiállítás nyílt

Díjazták a születésnapi fotópályázat alkotásait

2017. november 10. péntek

Józsefváros 240. évfordulójának alkalmából pályázatot írt ki a Józsefvárosi Galéria. A születésnapi fotópályázat legjobb harminc alkotását kiállították, melynek november 9-i megnyitóján díjazták az első három helyezettet, és két különdíjas is született. Az eseményen köszöntőt mondott Sára Botond alpolgármester.

„Nagyon sok olyan esemény történt ebben a városrészben, mely később megpecsételte Magyarország sorsát. Ez ahhoz is köthető, hogy olyan személyiségek laktak itt, – költők, színészek, művészek, politikusok és a tudományos élet nagyjai – akiknek a gondolatai, döntései meghatározóak lehettek az ország életének alakulása szempontjából” – fejtette ki Sára Botond alpolgármester.

Hozzátette: a 19. század végén, 20. század elején egy pezsgő kávéházi, kulturális élet zajlott a kerületben, amely bizonyítja, hogy akkoriban azt gondolták, Józsefvárosban érdemes élni. „Nemcsak az volt a szándékunk, hogy megújuljanak a házak és terek, hanem az is, hogy alapvetően felszámoljuk a problémás gócpontokat, javítsuk a közbiztonságot. Úgy látjuk, hogy ez sikerült, mivel egyre népszerűbb a kerület, egyre többen költöznek ide szívesen. Ez motivál minket, reméljük, hogy a város visszanyerheti ugyanazt a fényét, amit annak idején elért” – zárta beszédét az alpolgármester.

A köszöntő után Martsa Piroska restaurátor, a Helytörténeti Tanács elnöke Józsefváros építészeti és helytörténetéről mesélt a résztvevőknek a beküldött pályaművek alapján. Kiemelte, hogy mennyi író és költő lakott a kerületben, de beszélt a híres Kölber testvérek kocsigyáráról is, mely a mai Magyar Reménység Temploma a Salétrom utcában. 

A megnyitó zárásaként Tóth József Füles fotóművész, a kiállítás kurátora átadta a fotópályázat díjait. Az első helyezett Demus Gábor lett, Daruk című fénykényképével, mely azt ábrázolja, hogy a mai modern világban is folyamatos a fejlődés.

A második helyen Kőszegné Füzesi Márta végzett, Lépten, nyomon irodalom című fotójával. „Míg mindenki rohan, én észreveszem a földön az idézetet” – fűzte hozzá az alkotó. A harmadik helyezett Pohánka Xénia lett, Konstrukció című képével. Különdíjban részesült Jándi Péter, Bauer Sándor utca című fényképével, és Steiner Péter, Családi asztalosműhely 1933 és 2017 című fényképkettősével.

A legjobb pályaművekből készült kiállítás ingyenesen megtekinthető a Józsefvárosi Galéria emeletén december 8-ig.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben