Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Méltó emlékhely és találkozási pont

Közösségi tervezéssel alakítanak ki új közparkot a Tisztviselőtelepen

2017. november 13. hétfő

A Bláthy Ottó utca Vajda Péter és Bíró Lajos utca közötti szakaszán új közparkot alakít ki a Józsefvárosi Önkormányzat, amely tervezéséhez a környékbeli lakosok véleményét is várja. Ennek érdekében közösségi egyeztető fórumokat szerveznek, amelyek közül az első alkalmat november 9-én tarották. Az ötletfórumon Sára Botond alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, majd a tervező bemutatta az elsődleges terveket, a lakosok pedig javaslatokkal segítették a tervezési munkát.

A Polgármesteri Hivatal dísztermében Sára Botond köszöntötte a megjelenteket. Az alpolgármester kiemelte: Józsefváros önkormányzata régóta keresi egy trianoni emlékmű felállításának helyét, ahol a kerületiek méltó módon megemlékezhetnek a Nemzeti Összetartozás Napján. Mint mondta: erre alkalmas területnek tartják a Bláthy Ottó utca zsákutcaszakaszát.

„A helyszín a környékbeliek kedvelt találkozási pontja is, így a képviselő-testület korábban arról döntött, hogy az emlékmű tágabb környezetének rendezésével új közparkot alakítanak ki, amely alkalmas lesz közösségi programok megtartására” – tette hozzá.

Sára Botond beszélt arról is, hogy korábban pozitív tapasztalataik voltak közösségi tervezéssel megújított terekről, példaként említve a Teleki tériek összefogását. „Ezt szeretnék ebben az esetben is megvalósítani, bevonva a szakmai tervezőket és az ott élő közösségeket, hogy amikor elkészül, a helyi lakosok örömmel vehessék birtokba” – hangsúlyozta Sára Botond.    

A tervező TURA-terv Kft. képviselői ismertették a szakmai elképzeléseket. Szerintük az emlékmű a Vajda Péter utca felől kaphatna helyet. A szakemberek az óvodához közelebb eső oldalra játszóteret, azzal szemben pedig – egy időszakos termelői piac megrendezésének lehetőségét biztosító – „agórát” és közösségi teret képzeltek el.

Emellett a parkban helyet kapna egy, a rendezvények lebonyolításakor használható mobil színpad is, a kemény burkolatok közötti részeket pedig fák, bokrok, virágok színesíthetnék.  

Ferencz Orsolya, a környék önkormányzati képviselője azt javasolta, élhetőbbé válna a park, ha valamilyen nyitottabb vízfelület is helyet kapna a parkban, a környék óvodásainak pedig nagy segítség lenne, ha a játszóeszközök kiválasztásánál a kicsik számára használatos játékok élveznének prioritást. 

Reiner Gábor, a Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület elnöke köszönetét fejezte ki az Józsefvárosi Önkormányzatnak, hogy rendezik ennek a jelenleg kihasználatlan területnek a sorsát. A lakosok részéről felmerült a park világításának kérdése, a játszótér árnyékolása, valamint a bekerítés lehetősége is. A résztvevők megegyeztek abban is, hogy a következő „ötletfórumot” november 23-án tartják.  

A projekt Budapest Főváros támogatásával a TÉR_KÖZ pályázat keretében valósul meg. A lakók bevonásával kidolgozott részletes tervek elfogadását követően jövő év tavaszán kezdődhet meg a kivitelezés.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben